Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

RIVM: 4 succesfactoren voor preventie

Elke vier jaar rapporteert het RIVM over de ontwikkelingen in de volksgezondheid in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV). In de editie van 2014 speciale aandacht voor het thema preventie. Het resultaat: vier voorwaarden waaraan een succesvolle preventie-interventie moet voldoen.
RIVM: 4 succesfactoren voor preventie

In het themarapport Preventie in de zorg analyseert het RIVM zes studies. Onderzocht werd onder meer wat bepaalt of een preventieprogramma een succes wordt. Succesvolle programma’s, zoals het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, blijken in elk geval vier factoren gemeen te hebben:

Geld speelt (g)een rol

Geld is een cruciale factor. Een preventie-interventie moet de deelnemer geen geld kosten, maar de uitvoerenden daarentegen wel een redelijke vergoeding opleveren. En, om continuering van preventieve activiteiten te waarborgen moet structurele financiering gegarandeerd zijn.

De juiste, betrokken hulpverlener

Een betrokken hulpverlener draagt bij aan het bereik van een preventieprogramma. Vaak is de huisarts het eerste aanspreekpunt. Maar voor bepaalde doelgroepen die moeilijk bereikbaar blijken, zoals kwetsbare ouderen, blijkt het ook effectief om te werken met ‘outreachende’ (wijk)verpleegkundigen.

Bereidheid

Zorgverleners/instellingen moeten bereid zijn om preventieve activiteiten te ontplooien. Die activiteiten moeten daarom inpasbaar zijn in de dagelijkse routine en… vergoed worden.

Richtlijnen

Tot slot: om een preventie-interventie succesvol te implementeren moet duidelijk zijn én blijven wat er van alle betrokkenen wordt verwacht. Daarvoor zijn heldere zorgstandaarden en richtlijnen onmisbaar. Die richtlijnen moeten vervolgens worden onderhouden, meegenomen in onderwijs aan nieuw personeel en worden opgenomen in het kwaliteitsbeleid van instellingen en beroepsgroepen. De Inspectie voor de gezondheidszorg heeft vervolgens een rol in het toezicht hierop.

In nummer 4 van TvZ meer over de Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM in het Dossier Preventie. Met antwoord op de vragen: ‘Leidt preventie in de zorg tot een besparing op zorgkosten?’ en ‘Vebeteren diseasemanagementprogramma’s de kwaliteit van leven van chronisch zieken?’

3 REACTIES

 1. Dit is me te kort door de bocht en veel te negatief. Kinderen worden ingeënt ter preventie, de griepprik is er ter preventie, onderzoeken zoals baarmoederhalskanker en borstkanker zijn er ter preventie, je wast je handen ter preventie. Je hoeft het allemaal niet te doen en inzicht in de kosten en baten blijft noodzakelijk maar alle preventie overboord gooien gaat echt te ver. En over ziek of gezond. Blijf vooral je handen wassen, niet in onschuld maar gewoon onder de kraan, dan zijn we al een eind op streek.

 2. Lees alle reacties
 3. dat is natuur;lijk een aloud debat..
  Wat levert preventie nu eignlijk op..
  en dat is natuurlijk erg afhankelijk van welke bril je op zet.
  Bij neoliberaal gaat het over winst uitgedrukt in geld (dat volk kan alleen maar in geld denken wanneer het anderen betreft)
  Voor anderen is het het geluk van de client.
  Alle twee hebben verschillende gevolgen en traject
  Een verstokte roker gaat jonger dood en niets is zo goedkoop als een dooie patient.
  Voor de tweede kunnen de normaalwaarden weer gunstig komen te liggen, maar geluk is geen artikel in de gezondheidszorg.
  Beter worden en je erg ongelukkig blijven vol heeft weinig vooruitzicht op kwaliteit van leven (is IEMANDS leven/persoonlijk ervaren van het bestaan
  Het hele begrip gezondheid is een obsessie geworden, iedereen jaagt het na tot op het ziekelijke af.
  Elk gedrag wordt gemedicaliseerd en we zijn de draad behoorlijk kwijt..
  Weten we nog at gezondheid is..of zijn we eigenlijk altijd ziek tot dat we eens gezond zijn?.. of is alles een onhaalbare kaart?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.