Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: aan covid-19 overleden patiënt hoeft géén mondneusmasker op

De richtlijn van het RIVM over covid-19 en overlijden verschilt op een belangrijk punt van een soortgelijke richtlijn op Palliaweb die door artsen en verpleegkundig specialisten werd opgesteld: volgens het RIVM hoeft iemand die overlijdt aan covid-19 géén mondneusmasker op.
Foto: Gavin Allanwood, Unsplash

In het op Palliaweb gepubliceerde document ‘Informatie over zorg na overlijden, voor naasten, zorgverleners en uitvaartmedewerkers’, opgesteld door in palliatieve zorg gespecialiseerde huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundig specialisten, staat dat de overledene een chirurgisch mondneusmasker op krijgt tijdens verzorging na het overlijden, omdat tijdens het draaien nog lucht uit de longen kan komen.

‘Lucht onvoldoende kracht voor besmetting’

Maar volgens het RIVM is de hoeveelheid lucht die bij draaien of verplaatsen van de overledene naar buiten komt ‘minimaal’ en heeft deze ‘onvoldoende kracht om te zorgen voor besmetting’. Het dragen van een (chirurgisch) mondneusmasker door de overledene wordt derhalve niet zinvol geacht, aldus het RIVM, en is dan ook niet opgenomen in de richtlijn van het RIVM over covid-19 en overlijden.

Over andere adviezen over verzorging na overlijden door covid-19 is wel consensus tussen richtlijnen op Palliaweb en het RIVM, lees de meest relevante adviezen over covid-19 en overlijden voor verpleegkundigen in dit artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.