Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RIVM waarschuwt voor diarree door EHEC-infectie

Het RIVM roept artsen op om extra alert te zijn op patiënten met bloederige diarree. Ook verpleegkundigen, met name werkzaam in de thuiszorg, moeten oplettend zijn op symptomen van de EHEC-bacterie.
RIVM waarschuwt voor diarree door EHEC-infectie

Het RIVM wil dat Nederlandse artsen en (thuiszorg)verpleegkundigen alert zijn op patiënten met bloederige diarree of op ernstige nierklachten, het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). Het RIVM adviseert zorgverleners bij deze symptomen de patiënt expliciet te vragen naar een eventueel verblijf in Duitsland.

Bloederige diarree
Enterohemorragische E. coli  behoort tot de zogenaamde shigatoxineproducerende E. coli (STEC). Typerend voor STEC is dat de diarree 1 tot 3 dagen na de start bloederig wordt. Een infectie met STEC kan asymptomatisch verlopen, zich beperken tot milde diarree of bloederige diarree veroorzaken (hemorragische colitis). Deze laatste wordt gekarakteriseerd door het plotselinge optreden van heftige buikkrampen, soms met braken, veelal zonder koorts. Na 24 uur volgt een aanvankelijk waterige diarree die na 1 tot 3 dagen bloederig wordt. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.

Nierklachten
Een klein deel van de met STEC geïnfecteerde patiënten (2 tot 7 procent) krijgt ernstige nierklachten (HUS), bij geïnfecteerde kinderen jonger dan 5 jaar kan dit  percentage oplopen tot 15 procent. Het merendeel van de patiënten met HUS herstelt volledig. Analyses van de langetermijnprognose bij diarreegeassocieerde HUS-patiënten laten zien dat gemiddeld 2 tot 9 procent van deze patiënten overlijdt, vooral in de acute fase, zo meldt het RIVM op haar website. 

EHEC-besmetting
In Noord-Duitsland zijn honderden mensen met de EHEC-bacterie besmet geraakt. Tot nu toe zijn vijftien Duitsers overleden. Gisteren bezweek een 87-jarige vrouw aan de bacterie. Zij was al verzwakt door andere aandoeningen. De bron van de EHEC-besmeting is nog steeds niet bekend. De Duitse overheid raadt af komkommer, sla en rauwe tomaten te eten zo lang niet duidelijk is wat de besmetting veroorzaakt.

Hysterie
Microbioloog Herman Goossens, werkzaam in Universitair Ziekenhuis Antwerpen, bekritiseert dit advies van de Duitse overheid. ‘Men doet deze uitspraken op basis van beperkt epidemiologisch en microbiologisch onderzoek’, zei hij gisteren in het Vlaamse televisieprogramma Terzake. ‘De paniek leidt tot kwalijke economische gevolgen. Totale chaos.’ Goossens legt uit dat de besmetting in Noord-Duitsland is gesitueerd en dat daar de bron gevonden moet worden. ‘Het kan van alles zijn, besmet vlees, water, melk, besmette groenten… we weten het niet.’ Volgens hem moeten we de klassieke hygiënemaatregelen in ere herstellen: handen wassen na toiletbezoek en voor het klaarmaken van het eten, en groente en fruit grondig wassen.

Milde variant
Volgens de microbioloog is EHEC O-104 minder agressief dan de klassieke EHEC O-157, die vaak leidt tot HUS. ‘Uiteraard is iedere dode er een te veel, maar als je het vergelijkt met het aantal besmettingen, valt het mee. EHEC O-104 zal waarschijnlijk wat minder overdracht geven van mens tot mens met misschien wat minder ernstige symptomen.’ De klassieke variant wordt bij tien procent van de patiënten van mens tot mens overgedragen, en bij negentig procent komt deze uit een gezamenlijke voedselbron.
En de meldingen in de rest van Europa dan, dat is toch een ernstige situatie? ‘Artsen gooien alle EHEC-varianten op een hoopje, maar de EHEC O-104  hebben we niet eerder gezien. Deze is milder dan de andere EHEC-varianten.’

Lees ook ‘Nederlander opgenomen met EHEC-besmetting’

RIVM, nos.nl
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.