Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorgrobot reduceert stress op Kinderafdeling’

De zorgrobot Mr. Pepper heeft een week doorgebracht in het Maastricht UMC+. De reacties zijn enthousiast: ‘Hij heeft een magisch effect op kinderen.’

Mr. Pepper is een sociale robot speciaal ontwikkeld voor taken zoals het begroeten van bezoekers en het bieden van ondersteuning bij bewegingsoefeningen. Hij heeft een week doorgebracht in het academisch ziekenhuis van Maastricht en heeft volgens programmacoördinator en voormalig verpleegkundige Esther Lacko voornamelijk een positief effect op de kinderen die op de Kinderafdeling verblijven: ‘We hoorden al van het VUmc in Amsterdam dat ze goede resultaten boeken qua stressreductie op de Kinderafdeling, en dat werd hier bevestigd: de kinderverpleegkundigen merkten dat hun patiëntjes er vrolijk van werden, en minder verdrietig waren’, vertelt Lacko in een interview met TvZ, vakblad voor verpleegkundigen.

Geheugenspelletjes met ouderen

Ook nam Mr. Pepper een ‘kijkje’ op de polikliniek Orthopedie en in de kliniek op de afdeling Geriatrie en Interne, en op een chirurgische afdeling. Lacko: ‘Op de verpleegafdeling is hij bij ouderen geweest om met hen geheugenspelletjes te doen. Het is opvallend hoe makkelijk mensen afstappen op deze robot. Je zou verwachten dat ze het wat griezelig vinden, maar iedereen is enthousiast.’ Het ziekenhuis gaat onderzoeken of ze een Mr. Pepper kunnen aanschaffen.

Multidisciplinaire rol verpleegkundige

Het bezoek van de robot is in het kader van het programma ‘Polikliniek en Beddenhuis van de Toekomst’, waarvan Esther Lacko programmacoördinator is. In dit programma wordt geëxperimenteerd met innovatieve oplossingen voor de zorg. Lacko: ‘We hebben zowel voor de polikliniek als het beddenhuis een nieuw werkconcept ontwikkeld, en zijn nu met experimenten aan het uitwerken hoe we dit gaan realiseren. Het uitgangspunt is dat er meer tijd en aandacht naar de cliënt gaat. Voor verpleegkundigen wordt bijvoorbeeld meer een rol gecreëerd in de ketenzorg. Nu zijn alle verpleegafdelingen afgestemd op een specialisme. Nu willen we dat meer multidisciplinair maken. De patiënt is niet meer in een hokje van de specialist te stoppen: iemand die is opgenomen op de afdeling heelkunde, kan ook cardiologisch belast zijn. Je wil dat die expertise dan ook beschikbaar is. Dat betekent voor verpleegkundigen dat ze flexibel inzetbaar zijn op andere afdelingen, zodat ook hier kan worden gebruik gemaakt van haar expertise. Bijvoorbeeld door 80 procent op hun ‘moederafdeling’ te werken, en de overige 20 procent daar waar de patiëntbehoefte dat vraagt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.