Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roodheid beste graadmeter decubitus

Niet wegdrukbare roodheid (NWR) is een betere indicator voor het starten met decubituspreventie dan welke meetschaal dan ook. Dat zegt verplegingswetenschapper Katrien Vanderwee van de Universiteit Gent.

 

Het letten op niet wegdrukbare roodheid bleek in het onderzoek van Vanderwee te leiden tot minder inzet van preventieve maatregelen. Zestien procent van de patiënten die volgens de NWR-methode werd beoordeeld kreeg maatregelen om decubitus tegen te gaan. Bij de andere groep werd de Bradenschaal gebruikt als indicator en hier moest bij maar liefst 32 procent van de patiënten actie worden ondernomen tegen decubitus. Het aantal mensen dat uiteindelijk decubitus ontwikkelde was in beide groepen echter gelijk.

Kostenbesparing
Wachten tot iemand niet wegdrukbare roodheid heeft lijkt op wachten tot het al te laat is. Dit is volgens Vanderwee echter niet het geval. Het wachten met ingrijpen totdat niet wegdrukbare roodheid optrad, leidde tot een halvering van het aantal mensen dat preventieve maatregelen nodig had, terwijl het aantal decubitusgevallen en de ernst daarvan niet steeg. ‘Het moet nog verder worden onderzocht, maar je kunt al voorzichtig stellen dat de NWR-strategie tot kostenbesparing leidt.’

Het promotieonderzoek van Katrien Vanderwee naar decubitus komt aan de orde in de rubriek In de Wetenschap, in Nursing maart .

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.