Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RVZ: ‘Zorgverleners beter voorlichten over EPD’

Patiënten en zorgverleners moeten beter worden voorgelicht over het EPD. Dat schrijft het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in de studie 'Zeggenschap over het Elektronisch Patiënten Dossier'.
RVZ: 'Zorgverleners beter voorlichten over EPD'

Een digitale samenwerkingsrelatie tussen patiënten en zorgverleners vergt volgens de studie de nodige vaardigheden, voorlichting en trainingen. Volgens het CEG is het nodig om zowel patiënten als zorgverleners te leren hoe zij medische informatie moeten interpreteren en er verantwoordelijk mee om kunnen gaan. Ook is het belangrijk om ze te leren hoe zij zorgvuldig gebruik kunnen maken van internet, dat onveilig is en om passende beveiligingsmaatregelen vraagt. Daarnaast is het volgens het CEG voor zorgverleners van belang om te leren hoe zij het beste met ‘claimende’ patiënten kunnen omgaan.

EPD als hulpmiddel
Het EPD is volgens het CEG een hulpmiddel, een stuk gereedschap dat goed en slecht te gebruiken is. Zorgverleners en patiënten moeten leren om er goed mee om te gaan. De technologische kant mag niet de overhand krijgen en de eigen professionele beoordeling en de menselijke relatie tussen zorgverlener en patiënt moeten voorop staan.

Argumentenwijzer
Om patiënten beter voor te lichten over het EPD heeft het CEG de Argumentenwijzer gelanceerd. Patiënten kunnen hiermee zelf een mening vormen over het EPD en zelf de voor- en nadelen van elektronische uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverleners beter afwegen. Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF is enthousiast. ‘De meerderheid van de zorgverleners heeft toegezegd de komende tijd met het landelijk EPD te gaan werken, maar eigenlijk kennen mensen de voor- en nadelen er nog helemaal niet van. Wij willen ervoor zorgen dat iedereen goed geïnformeerd kan kiezen: EPD ja of nee. De Argumentenwijzer is wat ons betreft daarvoor een waardevol document.’

Wetsvoorstel
De Eerste Kamer behandelt dinsdag 15 maart het wetsvoorstel voor de invoering van een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Het wetsvoorstel verplicht alle zorgaanbieders om zich aan te sluiten bij een Landelijk Schakelpunt (LSP), dat zorgverleners via een verwijsindex inzicht biedt in de verschillende behandelrelaties van een patiënt.
 
Download de Argumentenwijzer
Download de studie van het CEG

TvZ / Raad voor de Volksgezondheid en Zorg / Eerste Kamer
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.