Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Schaf minutenregistratie af’

Ga in regelgeving en werkwijzen voor chronische patiënten meer uit van vertrouwen. Dan komt er meer tijd voor zorg en komen meer handen aan het bed beschikbaar.

Dat stelt het Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten (Actal) in het rapport ‘Chronisch geregel(d)’. Actal adviseert in zijn brief aan minister Schippers onder meer om de minutenregistratie voor zorgverleners af te schaffen.

 

Regeldruk 

Actal heeft onderzoek verricht naar de regeldruk voor de zorgcliënt en de zorgverlener bij aanvraag, indicatiestelling en het verlenen van zorg. Het onderzoek maakt duidelijk dat de regeldruk sterk naar beneden kan, indien de huidige processen en werkwijzen (meer) vanuit vertrouwen zouden zijn worden ontworpen en ingericht. Een casestudy, specifiek gericht op een COPD-patient, laat zien dat de reductiemogelijkheden zeer fors zijn. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de zorgcliënt hoeft geen onnodige administratieve verplichtingen te verrichten en de zorgprofessional kan zich op zijn ‘echte werk’ richten.

 

Indicatie

V&VN onderschrijft de Actal-adviezen. Marian Kaljouw, voorzitter V&VN: ‘Deze adviezen zijn in de lijn van onze beleidsvisie op eerstelijnszorg en de rol van verpleegkundigen. In ‘Op één lijn komen’ geven wij tien oplossingen om de eerstelijnszorg te moderniseren. Laat de verpleegkundigen de indicatie stellen is één van de oplossingen, die aansluit bij de Actaladviezen.’

 

Bron: Actal / V&VN

Auteur: Redactie TVVonline 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.