Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schikkingsvoorstel Atrium wegens doden door Zweedse band

Het Atrium MC in Heerlen moet justitie 30.000 euro betalen voor de drie patiënten die in het ziekenhuis zijn overleden als gevolg van het gebruik van een zogeheten Zweedse band.
Schikkingsvoorstel Atrium wegens doden door Zweedse band

Het gaat om een schikkingsvoorstel van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht. Dat maakte het OM vandaag bekend.

Een Zweedse band werd in Heerlen gebruikt om onrustige patiënten vast te binden. Dat leidde tot de dood van een patiënt in 2006 en twee in 2008. De Inspectie voor de Gezondheidszorg concludeerde na het derde sterfgeval dat Atrium ernstig tekort was geschoten. De band vormt een gevaar omdat in bed vastgebonden patiënten soms zodanig woelen in hun slaap dat de band om de hals komt te zitten. Daardoor stikten deze drie patiënten.

Onvoldoende instructie
Na onderzoek door de inspectie, het Landelijke Expertisecentrum Medische Zaken en het OM concludeert laatstgenoemde dat het betrokken personeel van het ziekenhuis onvoldoende instructie heeft gehad voor het omgaan met de Zweedse band. Dat valt het personeel niet kwalijk te nemen, het ziekenhuis wel, aldus het OM. Justitie concludeert dan ook dat het ziekenhuis schuldig is ‘aan het in hulpeloze toestand laten van hulpbehoevenden, welk handelen de dood van die personen tot gevolg had’. Het OM legt Atrium dan ook een boete op van 10.000 euro per overleden patiënt.

Maatregelen
Atrium legt zich bij het schikkingsvoorstel neer, zei een woordvoerder van het ziekenhuis. Direct na de twee laatste sterfgevallen in maart 2008 heeft het ziekenhuis al maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. ‘We waren toen enorm geschrokken’, zei de woordvoerder van Atrium. Met de nabestaanden van de slachtoffers praat Atrium nog over de afhandeling van de civiele aansprakelijkheid. ‘We willen dat tot genoegdoening van alle betrokken partijen afhandelen’, aldus de woordvoerder.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.