Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Schippers: ‘Checklist moet verpleegkundigen niet meer last opleveren’

Verpleegkundigen maken een terecht punt als zij stellen dat checklisten niet meer lasten moeten opleveren dan nodig. Maar liefdevolle en betrokken verzorging zonder aandacht voor basisprincipes als hygiëne en complicaties als decubitus en infectie is uiteindelijke onverantwoorde zorgverlening.
Schippers: ‘Checklist moet verpleegkundigen niet meer last opleveren’
Foto: Arno Massee

Dat schrijft minister Schippers in een antwoord op Kamervragen naar aanleiding van berichtgeving over verpleegkundigen uit het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zij geven in een open brief aan dat zij de checklisten zat zijn en zich ernstig zorgen maken over het vak van de verpleegkundige.

Nuttig

Schippers herkent de roep om vermindering van administratieve taken. Ze verwijst hierbij naar een onderzoek uit 2012 waarin verpleegkundigen aangeven dat 93 procent van deze last voortkomt uit de eigen organisatie. ‘De overige regeldruk knelpunten bestaan vooral uit het vastleggen van kwaliteitsinformatie of prestatie-indicatoren. Belangrijk is om hierbij te vermelden dat de verpleegkundigen in dit onderzoek aangeven dat zij dit bewerkelijke maar zeker nuttige administraties vinden. Ook vinden verpleegkundigen niet dat één van deze kwaliteitsregistraties of indicatoren achterwege kan blijven.’

Word jij ook zo moe van checklistgericht verplegen? Stem op de poll

Checklisten schrappen?

Volgens Schippers is het geen optie om checklisten te schrappen omdat ze nodig zijn voor het leveren van verantwoorde zorg en omdat ze van belang zijn voor het interne functioneren van instellingen. Wel vindt Schippers dat vereenvoudiging, standaardisatie en toepassing van ICT deze last voor verpleegkundigen maximaal beperkt worden.

Rol van de overheid

Zelf probeert de minister ook de door de overheid opgelegde administratieve lasten te beperken. Dat heeft zelfs topprioriteit, zo schrijft ze. ‘Dit is ook zo benoemd in het regeerakkoord en ik wil dat in alle curatieve sectoren, dus voor de GGZ, de huisartsenzorg en ziekenhuiszorg bereiken. Heel belangrijk is ook dat de door de overheid opgelegde informatieverplichtingen niet groter zijn dan strikt noodzakelijk.’

Verpleegkundigen in Assen

De verpleegkundigen van de verpleegafdeling cardiologie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen stuurden in mei een open brief naar de ziekenhuiskrant. Daarin schrijven ze dat ze de checklisten en computerformulieren zat zijn: ‘Het echte contact met de patiënt wordt steeds minder. Van taakgericht verplegen gingen we naar patiëntgericht verplegen en nu ligt het check-listgericht verplegen voor ons. En daarbij is de computer onmisbaar. Van de ene scoringslijst naar de andere checklist, we klikken dagelijks heel wat af.’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Helemaal mee eens ,vaak zie ik verzorgenden met al het papierwerk ploeteren terwijl bewoners / patienten behoefte hebben aan persoonlijke aandacht en verzorging’geen tijd want de lijsten moeten nog ingevuld worden’ is een vaak gehoorde kreet.

  3. ‘Volgens Schippers is het geen optie om checklisten te schrappen omdat ze nodig zijn voor het leveren van verantwoorde zorg’ Dat blijf ik nu maar niet snappen. Hier wordt structureel afbreuk gedaan aan het vertrouwen in onze scholing en onze vakinhoud. Wanneer ik werk mag men van mij verwachten dat ik constant observeer en alert ben op risico’s in mijn zorgrelatie met mijn patiënten. Ik signaleer val, decubitus en ondervoeding risico’s, ik observeer therapietrouw, hoe iemand in zij proces staat en wat ik kan doen om deze persoon te helpen zichzelf te helpen, en dat DOE ik dan ook. Dat allemaal tegelijk in de tijd die ik met deze persoon doorbreng. Het verplicht invullen van deze lijsten is niet nodig om goede zorg te leveren, het is nodig voor de mensen die ons vak niet kennen en geen vertouwen hebben in onze kennis, kunde, ethiek en moraal om dat dan ook goed uit te oefenen. Hoeveel tijd zou ik niet over houden om betere zorg te leveren als ik mij niet minstens anderhalf uur per dag op moest sluiten om dergelijke lijsten in te vullen?
    Echt minister Schippers, u ziet door de talloze bomen van ingevulde papiertjes het bos niet meer!
    I

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.