Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Verpleegkundigen centralere rol in ziekenhuizen’

Minister Schippers van VWS wil bekijken of verpleegkundigen een centralere rol in ziekenhuizen kunnen krijgen.
398nurse

 

Schippers is hiervoor op bezoek geweest in het magneetziekenhuis Stanford University Medical Center in Palo Alto in de Verenigde Staten.

 

Op Stanford draaien verpleegkundigen structureel mee in alle lagen van de organisatie. Dus ook in het management. Zij nemen in samenwerking met managers beslissingen en voeren een eigen researchprogramma uit. Het voordeel hierbij is volgens het ziekenhuis dat verbeteringen in het zorgproces zo van onderop tot stand komen.

 

Magneet-concept

De focus van magneetziekenhuizen op de kwaliteiten en het enthousiasme van verpleegkundigen spreekt Schippers aan. ‘Het model één op één naar Nederland overplaatsen zal niet werken. Maar er zit voor ons heel veel waardevols in. Patiënten en verpleegkundigen hebben er beiden baat bij.’

Schippers wil daarom in overleg met het veld nader bekijken welke elementen van het ‘magneetconcept’ op welke manier in Nederland toegepast kunnen worden. V&VN wil een vervolg geven aan een pilot die op dit moment hierover loopt.

 

Bron: VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.