Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schone neus reduceert kans op wondinfectie

Patiënten die in de Sint Maartenskliniek bij Nijmegen een operatie moeten ondergaan, moeten van tevoren laten testen of hun neus wel schoon is. Volgens de kliniek neemt daardoor het risico op wondinfectie met dertig procent af.

Een op de drie gezonde mensen draagt de vrij onschuldige bacterie Staphylococcus Aureus op de huid of in het slijmvlies van de neus. Uit recent verschenen wetenschappelijk onderzoek, waaraan de Sint Maartenskliniek een bijdrage heeft geleverd, blijkt dat deze bacterie de kans op het krijgen van postoperatieve wondinfecties aanzienlijk vergroot.

Zalf en shampoo
De patiënt waarbij de bacterie wordt aangetroffen, krijgt van de Sint Maartenskliniek een neuszalf en desinfecterende shampoo voor de rest van het lichaam thuis gestuurd met het verzoek om deze vanaf drie dagen voor de operatie te gaan gebruiken. Volgens de kliniek neemt het risico op een wondinfectie na de operatie daardoor met dertig procent af.

Gevaren wondinfectie
Bij iedere operatie is er kans op een infectie. Het is zaak een infectie zoveel mogelijk te voorkomen omdat de gevolgen van een postoperatieve wondinfectie groot zijn. Bij het gebruik van implantaten, zoals een heup- of knieprothese, kan een infectie leiden tot langdurige opname, heroperatie en slechtere beweeglijkheid na afloop. De behandeling van een prothese-infectie bestaat uit het chirurgisch schoonmaken en toedienen van antibiotica. Soms moet de prothese zelfs verwijderd worden om daarna opnieuw te plaatsen. De behandeling neemt vaak wel een half jaar in beslag.

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.