Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Screening eierstokkanker vaak zinloos

AMSTERDAM - Het screenen van vrouwen met een verhoogd risico op eierstokkanker heeft weinig zin. Dat stelt promovenda Roelien Olivier. Met haar onderzoek toont ze aan dat bij screening de tumor vaak in een te laat stadium wordt ontdekt.

Eierstokkanker is de meest kwaadaardige van alle gynaecologische tumoren. In Nederland krijgen jaarlijks dertienhonderd vrouwen te horen dat ze deze ziekte hebben, terwijl in datzelfde jaar duizend vrouwen aan de gevolgen ervan overlijden.

Te laat
Het probleem volgens Roelien Olivier, momenteel gynaecologe in opleiding in het Zaans Medisch Centrum, is dat de aandoening vrijwel altijd te laat wordt ontdekt.

Vage klachten
‘Vaak gaat het om vrouwen tussen de vijftig en zestig jaar. Soms hebben ze een moeilijke ontlasting, onderbuikklachten of vaginaal bloedverlies. Omdat het om vage klachten gaat, blijven ze er lang mee rondlopen. Pas wanneer de buikomvang echt toeneemt door het buikvocht, is de tumor dikwijls al uitgezaaid,’ aldus Olivier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.