Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Screening op borstkanker leidt niet tot minder sterfte

Screening op borstkanker heeft er niet toe geleid dat de sterfte aan borstkanker in enkele West-Europese landen sinds 1990 is gedaald. Tot die conclusie komt een onderzoeksgroep onder leiding van Philippe Autier van het International Prevention Research Institute in Lyon in een artikel in British Medical Journal.
borstkanker

De trends in sterftecijfers variëren nauwelijks tussen landen waar vrouwen al heel lang op borstkanker worden gescreend en landen waarin dat in een belangrijk deel van de onderzochte periode niet gebeurde. In Nederland, waar screening in 1989 begon, daalde de sterfte met 25 procent, nauwelijks meer dan in Vlaanderen, dat pas in 2001 met screening begon (24,6 procent). Tussen Zweden (1986, 16 procent) versus Noorwegen (1996, procent) is het verschil zelfs andersom dan je zou verwachten. Tussen Noord-Ierland (het Verenigd Koninkrijk begon in 1990 met borstkankerscreening) en Ierland (2000) is het verschil in daling klein: 29,6 versus 26,7 procent.

Volgens de onderzoekers zijn de dalende sterftecijfers vooral te danken aan verbeterde behandelmogelijkheden en een efficiënter systeem van gezondheidszorg.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Medisch Contact

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.