Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SEH screent alle volwassenen op alcoholgebruik

In het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) worden vanaf vandaag alle volwassen patiënten die zich melden op de Spoedeisende Hulp afdeling (SEH) gescreend op bovenmatig alcoholgebruik.
SEH screent alle volwassenen op alcoholgebruik

Het MCH is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland dat op de SEH deze alcoholscreening standaard bij volwassen patiënten doet. Tot nu toe wordt op SEH afdelingen in Nederland alleen op alcohol gescreend wanneer de reden van komst gerelateerd is aan drankgebruik.

Terugdringen alcoholgerelateerde letsels
De simpele interventie, namelijk het afnemen van een korte vragenlijst in het EPD, kan het alcoholgebruik volgens onderzoek met 10 tot 16 procent verminderen. Het doel is – naast het behalen van gezondheidswinst voor de patiënt – dat er minder patiënten op de spoedeisende hulp komen met alcoholgerelateerde letsels en aandoeningen. ‘Bovendien hopen we zo een bijdrage te leveren aan het  verminderen van de kosten die samenhangen met alcoholmisbruik of – afhankelijkheid,’ vertelt projectleider en nurse practitioner Angelique van Gaalen.

Nurse practitioner voert gesprek over alcoholgebruik van patiënt
De screening bestaat uit drie vragen in het EPD over het alcoholgebruik. Deze wordt afgenomen door de triageverpleegkundige. Scoort de patiënt positief, dan voert nurse practitioner een gesprek om vast te stellen of er (mogelijk) sprake is van problematisch alcoholgebruik. Bij een vermoeden hierop kan de patiënt doorverwezen worden naar gespecialiseerde hulpverleners.

Meer weten? In Nursing oktober vind je een uitgebreid artikel over alcohol(-verslaving). In de gaten houden dus!

Door: redactie Nursing 

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

1 REACTIE

  1. Soms lees je berichten die je haast niet kunt geloven. Meestal komt dat dan doordat het aan informatie ontbreekt. Wellicht dat dit ook geldt voor dit bericht. Een mooi voorbeeld van goedbedoelde bemoeizorg, waarbij informatie over de ethische overwegingen ontbreekt. Ook in het deelprojectplan (gevonden via google) is niets over de ethische kant van dit project terug te vinden. Het lijkt mij dat de patiënt zelf mag bepalen of hij deel wil nemen aan dit pilot onderzoek/project. Is het niet zo, dat wij zelf beschikken over ons eigen lichaam, en dus kunnen bepalen of en zo ja welke testen men mag uitvoeren? Bovendien, data van testen – die niet gerelateerd zijn aan de zorgvraag waarvoor de patiënt zich richt tot de SEH – mogen mijns inziens zeker niet in het (E)PD worden opgenomen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.