Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SEH stoomt Uruzgan-gangers klaar

De afdeling SEH van het Waterlandziekenhuis in Purmerend bereidt hospikken van defensie voor op hun werk in Uruzgan. Voordat de militair verpleegkundigen naar Afghanistan afreizen, doen ze een maand praktijkervaring op in het ziekenhuis.

 

Het contact tussen Defensie en het Waterlandziekenhuis is tot stand gekomen door een oud-collega van spoedeisende hulp. Die is reservist bij de landmacht waar hij hoorde van de vraag naar stageplaatsen voor de hospikken, tegenwoordig in legertermen algemeen militair verpleegkundigen genoemd en aanzienlijk beter opgeleid dan de hospik van vroeger.

Kinderen
De militair verpleegkundigen hebben volgens SEH-teamleider Mieke Flipse veel theoretische bagage. ‘Maar sommige praktijksituaties oefenen ze alleen op Lotus-slachtoffers. In het leger wordt bijvoorbeeld nooit geoefend met kinderen. Die krijgen wij hier veel binnen. Net als ouderen. Zij hebben nooit eerder met een van zenuwen trillende vinger een infuus moeten inbrengen bij iemand met brandwonden. Dat leer je niet tijdens je opleiding.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.