Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

SEH-verpleegkundigen leren hartstilstand sneller herkennen

Alle spoedeisende hulp verpleegkundigen van het UMC St. Radboud in Nijmegen zijn sinds kort Immediate Life Support (ILS) gecertificeerd. Tijdens een speciale cursus leerden zij onder andere de symptomen van een hartstilstand herkennen en hoe voorzorgsmaatregelen te nemen.
SEH-verpleegkundigen leren hartstilstand sneller herkennen

Vijftig tot tachtig procent van alle patiënten die een hartstilstand krijgen, vertoont in de voorafgaande uren al signalen die op een naderende hartstilstand wijzen. ‘De patiënt wordt klam of bleek, gaat zweten, is minder aanspreekbaar, krijgt een zwakke(re) pols of veranderende bloeddruk’, zegt Michael Edwards, afdelingshoofd van de SEH. ‘Ook verandert de ademhaling van de patiënt. Die vertraagd, wordt hoorbaar (raspend) of je merkt dat de patiënt moeite heeft met ademhalen.’ Door de snelle herkenning van deze signalen door verpleegkundigen kunnen IC-opnames en zelfs reanimaties worden voorkomen.

Reanimatiezorg
‘Goede informatieoverdracht en snel handelen zijn essentieel bij mensen met tekenen van een dreigende hartstilstand. Hoe meer medewerkers geschoold zijn in het herkennen van signalen die tot een hartstilstand kunnen leiden, hoe sneller we voorzorgsmaatregelen kunnen nemen’, zegt Edwards. ‘Daarnaast leert ILS verpleegkundigen om nóg beter samen te werken in een advanced life support team en vergroot het de reanimatievaardigheden. Ook dit komt ten goede aan de reanimatiezorg.’

Lees ook Beademing blijft onderdeel van reanimatie

UMC St. Radboud
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

5 REACTIES

 1. Ik heb zelf ook de ILS gevolgd en in het artikel staat het iets anders zoals in de cursuomschrijving op diverse sites! Het gaat o.a. ook om de pre -arrest fase, dus ABCDE training(SIT team EWS score)! Een van het geachten goed bij de nieuwe richtlijnen voor reanimatie is dat wij veel reanimaties kunnen voorkomen als wij beter zijn getraind in het herkennen van de fase voor een cardiorespiratoir arrest. Daarbij is het bij de ILS zo dat als men toch in een cardiorespiratoir arrest beland je als TEAM de reamitie goed kan opstarten en dat een iedere heel soepel zijn aandachtsgebied opzich neemt tijdens een reanimatie en daarbij ook vooral naar elkaar commuuniceert! Dit is oa waar de cursus ook omgaat. Dus het zeggen van hij is kalm en zweterig is natuurlijk iets kort door de bocht, ws is er flink in het interview geknipt! maar de ILS is echt mijn inziens een fantastische cursus die iedere verpleegkunidge zou moeten volgen!

 2. Lees alle reacties
 3. Hebben wij het hier echt over SEH-verpleegkundigen, die deze cursus gaan volgen?
  Als een patient bij ons op de SEH klam,zweterig wordt, polsverandering,bewustzijnsverandering,bloeddrukdaling en verandering in zijn ademhaling heeft, zijn dit tekenen van een (naderende)shock. Als SEH-verpleegkundige ben je getraind dit te herkennen. Dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.Ervan af gezien, mag ik voor de patient hopen, dat deze niet uren op een SEH moet liggen voordat dit herkent wordt en actie ondernomen wordt. Ik durf ook te betwisten, dat IC opnames voorkomen kunnen worden,reanimaties wel, als je adequaat actie onderneemt.

 4. @ Sanne, dat zou inderdaad normaal moeten zijn. Maar onderzoeken wijzen aan dat het merendeel van de artsen en verpleegkundigen dit te laat herkennen en te laat opschalen. Hierdoor krijgt de patiënt te laat de zorg die hij/zij nodig heeft (met alle gevolgen vandien).
  Tijdens deze cursus wordt de nadruk gelegd op de snelle herkenning, gestructureerde overdracht(na een hoger zorgniveau) en participeren in een reanimatieteam.
  Ik heb deze cursus (ik werk wel ergens anders) als erg zinvol ervaren.

 5. ‘De patiënt wordt klam of bleek, gaat zweten, is minder aanspreekbaar, krijgt een zwakke(re) pols of veranderende bloeddruk’, zegt Michael Edwards, afdelingshoofd van de SEH. ‘Ook verandert de ademhaling van de patiënt. Die vertraagd, wordt hoorbaar (raspend) of je merkt dat de patiënt moeite heeft met ademhalen.’
  Reactie: Ik neem aan dat elke verpleegkundige hier op reageert en een arts inschakeld…dit is dus niks nieuws! Of zie ik dit verkeerd???????????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.