Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Seh’s signaleren kindermishandeling beter

Spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen boeken vooruitgang in het signaleren en melden van kindermishandeling.
Seh's signaleren kindermishandeling beter

Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Het aantal meldingen vanuit ziekenhuizen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is gestegen van 500 meldingen in 2007 naar 1300 meldingen in 2009.

Maatregelen treffen
De IGZ onderzocht de spoedeisende hulpafdelingen van alle ziekenhuizen in 2007 en 2009. Zo werd er gekeken of ziekenhuizen voldoende maatregelen troffen om kindermishandeling te signaleren. Het gaat dan om maatregelen als de aanwezigheid van een werkgroep en aandachtsfunctionaris kindermishandeling, de samenwerking met het AMK en de scholing van medewerkers op het gebied van kindermishandeling.

Alert op verwondingen
De spoedeisende hulp kan bij het herkennen van kindermishandeling een belangrijke rol spelen. Juist als kinderen met verwondingen op de spoedeisende hulp verschijnen is er een kans om achter de voordeur van een gezin te kijken, omdat ouders zich meestal in een crisissituatie bevinden.

Onderkend
In 2008 constateerde de IGZ dat de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen kindermishandeling nog te weinig onderkenden. In Nederland wordt naar schatting vijf tot tien procent van letsel bij kinderen die op de SEH veschijnen veroorzaakt door kindermishandeling.

Inspectie voor de Gezondheidszorg
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.