Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Serieuze plannen voor ‘levenseindekliniek’

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een zogenaamde levenseindekliniek.
Serieuze plannen voor 'levenseindekliniek'

In december 2009 liet de NVVE weten een zogenaamde levenseindekliniek hard nodig te vinden voor mensen met een diepe doodswens die niet terechtkunnen in de reguliere zorg.  Momenteel wordt onderzocht of een dergelijke levenseindekliniek haalbaar is. De directeur van de NVVE, Petra de Jong, verwacht nog voor het eind van dit jaar duidelijkheid over de plannen.

Euthanasie
Het idee voor een dergelijke kliniek is ontstaan door de uitkomsten van de NVVE-actie Week van het Voltooid Leven, eerder dit jaar. Daaruit kwam naar voren dat veel ouderen die vinden dat hun leven ‘klaar’ is, hulp willen bij het beëindigen van hun leven. Het gaat daarbij met name om mensen met chronische psychiatrische klachten, dementerenden en mensen die vinden dat hun leven ‘voltooid’ is.

Terminale ziekte
Die laatste categorie valt buiten de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewetgeving, voor de andere twee groepen geldt dat ze volgens de NVVE te weinig hulp krijgen. Hospices bieden alleen actieve hulp als er sprake is van een terminale ziekte met een levensverwachting van maximaal drie maanden. De levenseindekliniek zou bij voorkeur moeten worden ondergebracht in een ziekenhuis of een verpleeghuis, vindt de NVVE.

Verpleegkundigen willen niet meewerken
Nursing peilde begin dit jaar hoeveel verpleegkundigen zouden willen meewerken aan zelfdoding bij een ‘voltooid’ leven van ouderen boven de 70 jaar. 46% van de stemmers gaf aan dit niet te kunnen of te willen. Ook beroepsvereniging V&VN stond niet te juichen om het initatief.

Door: redactie Nursing 

2 REACTIES

 1. Wie zijn wij dat we tegen de wens van iemand die wil sterven in gaan??
  De wens om te sterven ontstaat niet zomaar, daar is vaak een goede rede voor.
  Het in leven houden van mensen die niet willen of liever gezegd, gezien de kwaliteit van leven het niet meer kunnen opbrengen, is iets waarvoor we ook de verantwoordelijkheid dragen.
  Dat wil dus zeggen dat we niet naar de makkelijkste mannier zoeken maar wel naar een medemenselijke mannier.
  Dat kan dus naast een zo goed mogenlijke hulp bij het leven ook hulp bij het sterven inhouden.

 2. Lees alle reacties
 3. Waar leg je nu een eed voor af!
  Ook dementerenden, mensen met chronisch psychiatrische klachten hebben recht op leven.
  Als wij (familie, zorg)hier niet mee om kunnen gaan is dat voor mij een teken van zwakte….
  We weten toch overal raad voor! maar dit is dan wel de gemakkelijkste manier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.