Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Simpele blaastest toont longkanker aan

Een eenvoudige blaastest kan in bepaalde gevallen longkanker aantonen, zelfs in vroege stadia van de ziekte. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een apparaatje dat in driekwart van de gevallen de juiste diagnose stelde, aldus persbureau Reuters.

Deze opwekkende uitkomsten nemen volgens de onderzoekers in het Reuters-artikel echter niet weg dat de test in veel gevallen onterecht aangaf dat mensen longkanker zouden hebben, terwijl ze niet leden aan de ziekte. Wel zien ze de mogelijkheid dat er in de toekomst een meer accurate test wordt ontwikkeld.

Chemische handtekening
‘De unieke chemische handtekening van de adem van een patiënt met longkanker kan tot op zekere hoogte worden gedetecteerd door een sensor,’ zo stellen de onderzoekers. Een vroege opsporing van longkanker zou alleen al in de Verenigde Staten tienduizenden levens per jaar kunnen redden, aldus het persbureau.

Kwaadaardig
Longkanker geldt als de meest kwaadaardige vorm van kanker en doodt meer mensen dan welke kanker ook. Dit heeft deels te maken met het feit dat het vaak relatief laat wordt opgemerkt, schrijft Reuters. Longkanker doodt wereldwijd ongeveer 1,3 miljoen mensen per jaar.

Verkleurende stipjes
Onderzoeker Peter Mazzone van de Cleveland Clinic Ohio in de Verenigde Staten, hebben een draagbaar testapparaatje ontwikkeld dat gebruik maakt van 36 chemische stipjes die reageren op bepaalde stoffen in de adem. De stipjes veranderen van kleur als ze worden blootgesteld aan stoffen die te maken hebben met longkanker.

Score
Vrijwilligers moesten gedurende 12 minuten door het apparaatje ademen, waarna het apparaat in 73 procent van de longkankergevallen een juiste diagnose stelde. Het apparaat had het bij gezonde patiënten in 72 procent van de gevallen bij het juiste eind.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.