Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sint Lucas Andreas wint prijs Patiëntveiligheid

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis is de winnaar van de Nationale Patiëntveiligheid Award 2009.
Sint Lucas Andreas wint prijs Patiëntveiligheid

Het winnende project Medication reconcilation is opgezet om medicatiefouten bij overdrachtsmomenten te voorkomen.

Expeditie Patiëntveiligheid
De jury en het publiek stemden voor dit initiatief als beste op het gebied van patiëntveiligheid. Het ziekenhuis kreeg de prijs uitgereikt in de aanwezigheid van minister Klink tijdens het congres Expeditie Patiëntveiligheid, georganiseerd door het VMS veiligheidsprogramma.

Gebrekkige controle medicatiefouten
De jury, onder voorzitterschap van Atie Schipaanboord, directeur Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), roemde het initiatief. Uit onderzoek van het ziekenhuis bleek dat er nogal wat fouten ontstonden met medicijnen als een patient wordt opgenomen voor bijvoorbeeld een operatie of als een patiënt met medicatie uiteindelijk wordt ontslagen. Onder andere door gebrekkige controle van medicatie bij opname en ontslag en onvoldoende betrokkenheid van de patiënt.

Leren van medicatiefouten
Met de nieuwe werkwijze is de patiënt vollediger geïnformeerd en wordt een verkeerde medicatieoverdracht vaker voorkomen. Erkennen van fouten is belangrijk, maar vooral ook leren van fouten. Met de uitreiking van de award wil het VMS Veiligheidsprogramma initiatieven belonen die onbedoelde vermijdbare schade kunnen verminderen en voorbeeld laten zijn voor de andere ziekenhuizen.

Transparant zorgstelsel
Tijdens het congres dat door ruim 500 professionals werd bezocht pleitte de minister voor meer openheid. Minister Klink, van Volksgezondheid: ‘We weten wat er kan gebeuren als we niet durven melden. Elkaar de hand boven het hoofd houden en het gebruik van de doofpot zijn taboe in een tijd dat we werken aan een zo transparant mogelijk zorgstelsel. Medisch specialisten zijn geen onaantastbare professionals. Fouten melden moet. En melden moet op elk niveau. Niet om disciplinaire of juridische stappen uit te lokken, maar juist om de kwaliteit en de veiligheid van de zorg te verbeteren’.

Het winnende ziekenhuis krijgt naast de Award, een bezoek aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) aangeboden, waar veiligheid eveneens hoog in het vaandel heeft staan. Tijdens het bezoek aan de NAM worden ervaringen en werkwijzen op het gebied van veiligheid uitgewisseld.

VMS Zorg
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.