Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slechte slapers kans op diabetes

Wie oppervlakkig slaapt, wordt 's ochtends niet alleen duf wakker, maar loopt mogelijk ook een verhoogd risico op diabetes, schrijven onderzoekers in PNAS.
Slechte slapers kans op diabetes

Er zijn tijdens de slaap verschillende stadia. Bekendste is de fase met de ‘rapid eye movements’, oftewel de REM-slaap. Maar er zijn er ook nog vier waarin de ogen niet met zulke hoge snelheid bewegen. Twee daarvan vormen de zogeheten ‘slow-wave sleep’ of diepe slaap. Dat zijn meest herstellende stadia, oftewel die waarin het lijf aan een grondige onderhoudsbeurt wordt onderworpen, schrijven de onderzoekers onder leiding van Esra Tasali. Ze gaan samen met allerlei veranderingen in de hersenen, hormoonhuishouding en stofwisseling. En die zouden weer invloed kunnen hebben op de verwerking en opname van glucose met behulp van het eiwit insuline, speculeren de Amerikanen. Niet geheel onbelangrijk, want glucose iseen van de voornaamste brandstoffen voor het menselijk lichaam.

Glucoseverwerking

Nu kan het natuurlijk ‘nu eenmaal zo zijn’ dat al dat onderhoud tijdens de diepe slaap plaatsvindt, maar het kan ook zijn dat die er daadwerkelijk iets mee te maken heeft. Met andere woorden: speelt diepe slaap een rol bij de verwerking van glucose? En zo ja, betekent een gebrek aan diepe slaap dan een verstoring van dat zo belangrijke proces?

Proefpersonen

Negen jonge, gezonde proefpersonen moesten het antwoord geven. Bij acht van de negen slapers ging er na drie nachten ondiep dutten iets mis in de glucosehuishouding. Hun insuline leek minder goed te werken, waardoor ze ineens een verhoogde kans leken te hebben op diabetes.

Noorderlicht en BBC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.