Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Slimme bezetting belangrijker dan genoeg handen aan bed’

Genoeg handen aan het bed en hoog opgeleide verpleegkundigen zijn niet per se bepalende factoren voor kwalitatief goede langdurige zorg.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Het onderzoek toont aan dat een goede werksfeer, samenwerking en overdracht, een laag ziekteverzuim en afstemming op de zorgvraag van patiënten net zo belangrijk zijn. Veel instellingen hebben moeite met het afstemmen van het personeelsbestand op de dagelijkse zorgbehoefte. Ze baseren de bezetting meestal alleen op beschikbaarheid van het personeel.

 

Kwaliteit van zorg

Dat moet anders, vindt het NIVEL. Afdelingen waar het personeelsbestand is gebaseerd op de zorgvraag van de patiënten, leveren volgens het onderzoek een betere kwaliteit van zorg. Taken zijn op die afdelingen gekoppeld aan competenties van de medewerkers en verhoogde werkdruk door verlof, een hoog ziekteverzuim of veranderende zorgvragen van patiënten zijn op te vangen met flexibel inzetbaar, goed opgeleid personeel. ‘Het is belangrijk dat instellingen werk maken van werksfeer en samenwerking op de afdeling. En dat ze zorgen voor personeel met verschillende opleidingsniveaus en vaardigheden. Variatie maakt het makkelijker goed te plannen’, aldus NIVEL-programmaleider professor Cordula Wagner op de NIVEL-site.

 

Leidraad

Het blijkt voor veel afdelingen moeilijk om het personeelsbestand af te stemmen op de zorgvraag, zo laat het onderzoek zien. Om afdelingen hierbij te helpen, heeft het NIVEL een leidraad gemaakt voor afdelingsmanagers en teamleiders. Het onderzoek vond plaats onder 23 afdelingen in de V&V-sector.

 

Bron: Nivel

 

Klik hier voor het rapport van het onderzoek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.