Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hbo-v-scriptie over slimme drinkbeker wint prijs

Hbo-v-student Anouk Sijbers (22) won onlangs de V&VN VZI Scriptieprijs eHealth met haar onderzoek naar het gebruik van de zogenaamde MyBeaker. Dit is een slimme drinkbeker die vochtinname meet.
Anouk Sijbers scriptieprijs2.jpg
Anouk Sijbers wint scriptieprijs eHealth - Foto: Guus Pauka

De slimme drinkbeker werd twee jaar geleden ontwikkeld door ondernemer Erik Janssen, in samenwerking met zorginstelling Proteion en Zuyd Hogeschool in Heerlen. De beker meet met sensoren hoeveel vocht er in en uit de beker gaat en geeft deze informatie automatisch door aan een app.

Getest door verpleegkundigen

Sijbers liet de beker testen door verpleegkundigen en verzorgenden. Het bleek dat de beker nog niet goed kon onderscheiden of iemand drinkt of dat de beker leeggegoten wordt of in de afwasmachine zit. Naar aanleiding van dit probleem werden in een nieuw prototype sensoren toegevoegd die de lippen kunnen detecteren. Het laatste prototype wordt nu getest en de beker zou binnenkort klaar moeten zijn voor productie.

E-health op de Nursing Experience
Hoe kun je e-health toepassen in de dagelijkse praktijk? Volg de workshop op 6 en 7 december op de Nursing Experience. Schrijf je nu in >>

Sneller dan vochtlijsten invullen

Verder waren de verpleegkundigen en verzorgenden die de beker testten, positief. ‘Ze gaven aan dat het bijhouden van de vochtlijsten veel tijd kost. Deze drinkbeker kan die tijd besparen’, zegt Sijbers. ‘De beker kan in de vaatwasser en is daarom praktisch in gebruik.’

Inmiddels is Sijbers afgestudeerd aan de Hogeschool Zuyd met haar onderzoek naar de drinkbeker. Ze ontvangt 1000 euro prijzengeld, waarvan ze een deel gaat gebruiken voor een reis naar China. Daar gaat ze de drinkbeker presenteren aan een jury van de University of Electronic Science and Technology of China. 

eHealth scriptieprijs

Het platform Verpleegkundige Zorg- en Informatietechnologie van beroepsvereniging V&VN riep de scriptieprijs in het leven om de toepassing van eHealth onder verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden te stimuleren.

Lang niet alle verpleegkundigen zijn fan van eHealth. Het ontbreekt ze vaak aan tijd om zich erin te verdiepen. Daarnaast maken ze zich zorgen over de privacy van de patiënt. Lees meer >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.