Dat belooft minister Hugo de Jonge van VWS in een roadmap waarmee hij het werkveld wil helpen met de implementatie van de Wet zorg en dwang (Wzd). In de roadmap legt de minister uit welke handvatten er komen en hoe het overgangsjaar 2020 er ongeveer uit zal zien.
Rol verpleegkundigen
De Wzd vervangt vanaf 1 januari 2020 in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg de Wet Bopz. De nieuwe wet regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) die onvrijwillige zorg krijgen. Beroepsverenigingen en bracheorganisaties hebben gepleit voor uitstel van de Wet zorg en dwang, onder andere omdat volgens hen niet duidelijk is hoe onvrijwillige zorg thuis moet worden toegepast en wat dat voor teams wijkverpleging betekent. De minister wil geen uitstel, hij ziet 2020 als een overgangsjaar voor de Wzd. Hij komt dus later deze zomer wel tegemoet aan zorgen over het toepassen van onvrijwillige zorg en de rol van verpleegkundigen en andere zorgverleners.
Handreikingen
In de roadmap geeft de minister ook een overzicht van hoe andere knelpunten worden aangepakt. Er worden diverse handreikingen ontwikkeld, voor het toepassen van onvrijwillige zorg, het zoeken naar alternatieven en het signaleren van verzet. Volgens de minister zijn van de meeste handreikingen de concepten af.
Andere plannen
Ook gaan partijen samen bekijken hoe ze kunnen zorgen voor voldoende zorgverantwoordelijken en Wzd-functionarissen. De zorgverantwoordelijke moet toestemming geven voor onvrijwillige zorg en de maatregel in het zorgplan vastleggen, de Wzd-functionaris beoordeelt het zorgplan en houdt toezicht. Veel beroepsverenigingen vrezen dat uitvoeren van de Wzd lastig wordt omdat er onvoldoende artsen of andere beroepsbeoefenaren zijn die deze taken op zich kunnen nemen. VWS maakt daarom met beroepsverenigingen een plan van aanpak. Nog een belofte van de minister is dat de inspectie tijdens het overgangsjaar 2020 alleen gaat handhaven als de kwaliteit en veiligheid van zorg in gevaar komen.