Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Snelheid ambulances onder de loep

Minister Klink van Volksgezondheid laat uitzoeken of ambulances sneller op de plaats van bestemming kunnen zijn. Nu geldt voor spoedritten een norm van vijftien minuten, maar die kan misschien wel omlaag.

Tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de ambulancezorg opperden SP en PvdA eens te kijken naar de huidige norm. In andere landen ligt die op 8 minuten, in Nederland geldt deze ook voor de brandweer.

9 procent

Uit recent onderzoek van de ambulancebranche bleek dat 9 procent van de spoedeisende ritten niet binnen een kwartier ter plekke is. De afspraak is dat slechts 5 procent van de ritten te laat mag zijn.

Reëel

Klink heeft daarom het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om te kijken of de ambulanceposten wel goed over het land zijn verdeeld. Het RIVM zou dan ook kunnen bekijken hoe reëel de norm van vijftien minuten is.

Brandweer
Wel tekende de minister aan dat de norm van de brandweer niet zomaar kan gelden voor ambulances, omdat de brandweer voor het uitrukken minder precies hoeft te bekijken wat er loos is.

Knoop

In mei is het RIVM klaar met het onderzoek, waarna de minister moet beslissen of extra geld nodig is. De Tweede Kamer vindt dit allemaal veel te lang duren, vooral omdat de problemen al een tijdje bekend zijn. Klink beloofde dat hij nog volgend jaar de knoop zal doorhakken. Hij zegde ook extra geld toe als dat nodig mocht zijn. Bij de behandeling van zijn begroting had de Kamer al bedongen dat er 1,5 miljoen extra naar de sector gaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.