Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Sneller ingrijpen bij Parkinson nodig’

Patiënten die de ziekte van Parkinson hebben, moeten eerder medicijnen krijgen om deze neurodegeneratieve ziekte te behandelen.
'Sneller ingrijpen bij Parkinson nodig'

Dat bepleit de richtlijncommissie in de eerste multidisciplinaire richtlijn Parkinson. Voorzitter Bas Bloem, hoogleraar neurologie, van de richtlijncommissie zegt daarin dat dat wachten met het gebruik van medicijnen bij patiënten met de ziekte van Parkinson berust op ongefundeerde angst bij artsen. Hij zegt dat in een artikel deze week in Medisch Contact. ‘Het idee bestond dat hoe vroeger begonnen werd met medicatie, hoe eerder ernstige bijwerkingen en complicaties ontstonden en het middel zijn effect verloor.’

Functionele beperkingen bij Parkinson
Uit de wetenschappelijke literatuur die aan de richtlijn vastzit, blijkt dat de verergering van de klachten en verminderde werking van medicijnen in de latere fases door de ziekte zelf komt. ‘We moeten die medicijnen dus niet oppotten bij mensen met klachten die hen nu beperken in het dagelijks leven. Het nieuwe inzicht is dat we bekijken wat de functionele beperkingen zijn en die behandelen we optimaal. Dat is een radicale kentering in de behandeling’, aldus Bloem.

Incontinentie en obstipatie
Veel mensen denken dat de ziekte van Parkinson zich alleen uit in bewegingsstoornissen. De ziekte kenmerkt zich echter ook door cognitieve en psychiatrische stoornissen. Klachten als flauwvallen, incontinentie en obstipatie horen ook bij het ziektebeeld. Aan de zogeheten multidisciplinaire richtlijn hebben naast patiënten ook zeventien verschillende disciplines meegewerkt.

De rol van de Parkinsonverpleegkundige
De multidisciplinaire richtlijn ‘Ziekte van Parkinson’ staat donderdag 26 november
centraal in een interactieve webtelevisie-uitzending van MCtv.
Neuroloog Bas Bloem zal hier met een neurochirurg, huisarts, specialist ouderengeneeskunde (verpleeghuisarts), parkinsonverpleegkundige en logopedist discussiëren over onder meer aanvullend onderzoek bij twijfel aan de diagnose, het concentreren van expertise, de ontwikkeling van kwaliteitsindicatoren en de rol van de parkinsonverpleegkundige.

Medisch Contact
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.