Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sneltest voor Klebsiellabesmetting

Een nieuwe test maakt het mogelijk om binnen 24 uur vast te stellen of iemand besmet is met de multi-resistente Klebsiellabacterie die epidemische vormen aannam in het Maasstadziekenhuis. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt sinds deze week een testprotocol en een testkit beschikbaar aan alle Nederlandse ziekenhuizen.

‘Omdat het probleem met de bacterie al maandenlang speelt in het Maasstad Ziekenhuis is het goed mogelijk dat hij ook naar andere ziekenhuizen is verspreid’, meldt epidemioloog Hajo Grundmann van het RIVM. Met de test is binnen een dag al duidelijk of een patiënt besmet is met de multi-resistente Klebsiella Oxa-48 bacterie.

Snel vaststellen
Het grote voordeel van de nieuwe test is volgens Grundmann dat nu veel sneller vastgesteld kan worden of iemand de bacterie bij zich draagt. ‘Binnen 24 uur kunnen we vaststellen of een patiënt drager is, daardoor hoeft de patiënt veel minder lang in quarantaine.’ Met de nieuwe test kunnen ziekenhuizen vaststellen of het om de Klebsiellabacterie gaat, hoe resistent de bacterie is en of de bacterie Oxa-48 positief is.

 

De test is ontwikkeld door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in samenwerking met Duitse, Engelse en Amerikaanse wetenschappers.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Zorgvisie /RIVM

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.