Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Solliciteren met diabetes: wel of niet vertellen?

Diabetes hoeft geen probleem te zijn op je werk. Maar als je op gesprek mag voor die ene leuke baan, wil je misschien niet meteen al je kaarten op tafel leggen. Weeg de voors en tegens af voor je eigen situatie.
Solliciteren met diabetes: wel of niet vertellen?

Handig om te weten tijdens je sollicitatiegesprek: wat je vertelt over je diabetes is helemaal aan jou.  Je nieuwe werkgever mag hier officieel niet naar vragen. Ook niet in een vragenlijst met gezondheidsvragen. En je mag ook niet zomaar medisch gekeurd worden, alleen als dit van belang is voor de baan.

Meldplicht
Ook al mag je werkgever er niet naar vragen, soms moet je het zelf ter sprake te brengen. Als je vooraf weet dat diabetes een belemmering kan zijn voor de functie, ben je verplicht dit te melden tijdens de sollicitatiefase. Bijvoorbeeld als je patiënten of cliënten in gevaar kunt brengen omdat je wel eens hypo’s hebt. Of als je niet in staat bent om alle nachtdiensten te draaien die bij de functie horen.

Ontslagen
Diabetes zou een werkgever kunnen afschrikken. Als je het niet vertelt, weet je in elk geval zeker dat je ziekte geen rol speelt bij de selectie. Bereid je daarom voor op vragen als: ‘Wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen?’ Maar als je binnen 6 maanden uitvalt vanwege diabetes, kun je ontslagen worden als je deze problemen redelijkerwijs had kunnen verwachten.

Oplossingen
Een voordeel van wel vertellen is dat laat je zien dat je eerlijk en open bent. Je kunt bespreken op welke manier je werkgever rekening met je zou kunnen houden. Bedenk zelf vast oplossingen, want werkgevers hebben over het algemeen geen beleid voor werknemers met diabetes. Meer hierover lees je in de brochure Diabetes werkt van de Diabetesvereniging Nederland.

Afgewezen
Als je het vertelt, leg dan niet de nadruk op je diabetes. Laat zien dat jij de geknipte kandidaat bent voor de functie. Bereid je goed voor en wees enthousiast. Bedenk eventueel vooraf hoe je ervoor zorgt dat je bloedsuiker op peil blijft tijdens het gesprek. Ben je afgewezen vanwege je diabetes? Dan kun je een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling.

Diabetesvereniging Nederland
Beeld: ANP / Rick Nederstigt
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.