Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SP wil spoeddebat over thuiszorg

De Socialistische Partij wil dat de Tweede Kamer de vakantie onderbreekt voor een debat over dreigende ontslagen in de thuiszorg.  

Een gesprek tussen staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid), gemeenten en instellingen voor thuiszorg heeft volgens SP-Kamerlid Agnes Kant niets opgeleverd.

Noodkreet

Het overleg volgde op de noodkreet van koepelorganisatie Actiz, die meldde dat naar schatting 8000 huishoudelijke hulpen hun baan dreigen te verliezen. Sinds begin dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke zorg, onderdeel van de thuiszorg.

Concurrentie

Instellingen voor thuiszorg moesten met elkaar concurreren om een contract in de wacht te slepen. Veel instellingen hebben zo fel op prijs geconcurreerd dat ze nu zeggen hun personeel niet meer te kunnen betalen. Ook hebben veel klanten van de thuiszorg nu nog slechts recht op een goedkopere vorm van hulp. Hierdoor blijven de thuiszorginstellingen zitten met dure krachten.

Alfahulp
Net als de vakbonden en partijen in de Kamer is Bussemaker bang dat huishoudelijk verzorgenden daarom gedwongen worden hun vaste baan in te ruilen voor een aanstelling als alfahulp. Daarbij gaat het om een freelance-aanstelling met slechtere arbeidsvoorwaarden.

Weblog

Bussemaker schrijft dinsdag in haar weblog dat werkgevers en gemeenten ‘nu aan zet zijn’ omdat ze vaak nog niet hebben overlegd over de werkgelegenheid. Ze heeft er zelf 20 miljoen euro voor uitgetrokken om werknemers te behouden voor de zorg, bijvoorbeeld via omscholing.
Maar SP’er Kant vindt dat Bussemaker het erbij laat zitten. ‘Er wordt volstrekt onvoldoende ondernomen om ontslagen of verslechterde arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg te voorkomen.’

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.