Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Speciale kamers voor patiënt in palliatieve fase

Het Erasmus MC opent volgende week twee speciale kamers voor hoofd-halskankerpatiënten in de laatste levensfase.

In de nieuwe kamers is alle zorg erop gericht de kwaliteit van de laatste levensfase van palliatieve patiënten en hun naasten zo hoog mogelijk te houden.

Luisterend oor
De zorgverleners beperken medische handelingen tot het noodzakelijke niveau en leggen meer nadruk op extra aandacht en het bieden van een luisterend oor aan de patiënt en diens naasten. Tot voor kort lagen palliatieve en curatieve patiënten gezamenlijk op zaal, waardoor een rustig verblijf voor palliatieve patiënten niet optimaal kon worden aangeboden.

Palliatief
Zo’n 30% van de hoofd-halskankerpatiënten belandt binnen het jaar in de palliatieve fase, de periode vanaf de diagnose van een niet te genezen tumor tot en met het overlijden van de patiënt. In deze fase van het ziekteproces is de behandeling gericht op verlichting van de lichamelijke en psychosociale klachten. Genezing van de patiënt wordt niet meer nagestreefd. ‘Wij willen palliatieve patiënten een rustig verblijf bieden zonder onnodige medische interventies. Drie keer per dag temperatuur opmeten en vroeg wekken bijvoorbeeld is belastend voor deze mensen. Beter is dat de verpleegkundige even naast het bed komt zitten en extra tijd neemt voor de patiënt en diens naaste’, zegt dr Lilly-Ann van der Velden, KNO-arts en hoofd-halschirurg in het Erasmus MC.

Erasmus MC
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.