Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speeksel kan wondheling mogelijk versnellen

Een specifiek bestanddeel in het menselijke speeksel zou het proces van wondheling kunnen versnellen. Dit meldden biologische onderzoekers in een wetenschappelijk artikel, onlangs online gepubliceerd in the FASEB (Federation of American Societies for Experimental Biology) Journal.
Speeksel kan wondheling mogelijk versnellen

Het onderzoek biedt hoop aan mensen met chronische wonden door diabetes, traumatische wonden of brandwonden.

Onderzoeksopzet
Het gaat om het bestanddeel Histatin, een soort proteïne in speeksel. Bij het onderzoek gebruikten de onderzoekers de epitheliale cellen van de binnenkant  van de wang. Dit cultiveerden ze in petrischaaltjes waarna ze er een kunstmatige wond mee behandelden. Na zestien uur viel het de onderzoekers op dat de wond in het ene petrischaalte sneller heelde dan een wond in een ander petrischaaltje dat ze niet met speeksel hadden behandeld.

Likken
‘Deze studie geeft niet alleen antwoord op de vraag waarom dieren hun wonden likken’, zegt Gerard Weissmann, hoofdredacteur van de FASEB Journal, ‘het verklaart ook hoe het komt dat wonden in de mond sneller helen dan vergelijkbare wonden op de huid. Vandaar dat we nu kunnen gaan zoeken naar speeksel als bron voor nieuwe medicatie.’ Het complete artikel zal in het novembernumer (2008) van de FASEB Journal verschijnen verschijnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.