Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Spreek verpleegkundige aan op hygiëne’

Patiëntenorganisatie NPCF vindt dat ziekenhuizen patiënten voldoende moeten voorlichten over de aanwezigheid van gevaarlijke bacteriën of virussen. De organisatie vindt ook dat de patiënt zelf actief kan bijdragen aan de veiligheid, door bijvoorbeeld verpleegkundigen aan te spreken op hygiënemaatregelen.
handen wassen

 

‘Het is in het belang van de veiligheid van patiënten dat alle benodigde hygiënemaatregelen getroffen worden’, schrijft de NPCF . ‘Patiënten kunnen actief bijdragen aan die veiligheid. Zo kunnen zij erop letten of verpleegkundigen hun handen wassen of in het bijzijn van de patiënt schone handschoenen aantrekken. Als dit niet het geval is moeten patiënten de verpleegkundigen daar actief op aanspreken.’

Maatregelen
De NPCF is ook van mening dat ziekenhuizen patiënten bijtijds moeten informeren als er sprake is van een virus dat rondwaart. Patiënten moeten weten wat de gevaren zijn en welke maatregelen het ziekenhuis neemt om besmetting te voorkomen. ‘Zodat ze goed geïnformeerd kunnen kiezen in welk ziekenhuis ze behandeld willen worden’, aldus de patiëntenorganisatie.

 

Infectie
De NPCF reageert met haar uitspraken op het verhaal van de tweejarige Jip van den Enden uit Utrecht. Hij raakte zwaar gehandicapt nadat hij als baby was geïnfecteerd door het Rotavirus in het Diakonessenhuis in Utrecht.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: NPCF Nursing

 

  • Wat vind jij: moeten patiënten verpleegkundigen aanspreken op hygiëne? Laat je mening hieronder achter.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.