Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Staande ovatie voor Lucia de Berk op Nursing Experience

De Haagse oud-verpleegkundige Lucia de Berk ontving na haar verhaal op de Nursing Experience een staande ovatie van bijna 1200 verpleegkundigen.
Lucia de Berk eregast op Nursing Experience
Foto: Arno Massee

Lucia de Berk gaf tijdens de Nursing Experience, een congres voor verpleegkundigen, twee interviews voor een groot publiek, één op dinsdag en één op woensdag. Beide keren zat de zaal vol. In de interviews blikte ze terug op haar tijd als verpleegkundige, hoe ze werd gearresteerd en de rechtszaak. Ook vertelde ze hoe het nu met haar gaat. Lucia de Berk werd in 2004 door het Haagse Hof veroordeeld tot levenslang met TBS voor 7 moorden en 3 pogingen tot moord. Zes jaar later werd ze volledig vrijgesproken van de haar ten laste gelegde feiten. Lees meer.

Verraden

Lucia gaf aan het erg dubbel te vinden, te spreken op een congres waar in totaal tweeduizend verpleegkundigen op afkomen. ‘Ik ben door verpleegkundigen verraden, en heb me ook erg door hen verraden gevóeld. Het is vreemd om nu tegenover zo’n grote groep verpleegkundigen te staan. Al is dat natuurlijk symbolisch.’

Ik wil verpleegkundigen waarschuwen

Door haar verhaal te vertellen op de Nursing Experience, hoopte Lucia verpleegkundigen te waarschuwen. ‘Kijk alsjeblieft uit, bij alles wat je doet,’ zei ze. ‘Het ziekenhuis geen veilige plek om te werken. Je bent als verpleegkundige niet beschermd. Veel gebeurt mondeling, niet alles wordt vastgelegd. Zorg daarom dat je altijd een back up hebt, in de vorm van goede verslaglegging bijvoorbeeld.’

Roddelcultuur in de verpleging

Ook ging Lucia nog in op de roddelcultuur die op veel verpleegafdelingen heerst. Ze kwam er pas achter hoe erg er over haar geroddeld werd, toen ze later in de gevangeniscel alle verklaringen zag die haar collega’s tegenover de politie hadden afgelegd. Daar was ze enorm van geschrokken, zei ze. ‘Er wordt ontzettend veel geroddeld in de verpleging. Het is nu eenmaal een vrouwencultuur en daar is volgens mij weinig aan te veranderen.’ Op de vraag of ze dacht dat er nog steeds zoveel wordt geroddeld in de zorg, steeg vanuit de zaal een instemmend geluid op. ‘Praat niet óver, maar met elkaar,’ adviseerde Lucia dan ook. ‘En spreek je collega er rechtstreeks op aan, als ze roddelt. Dat is de enige manier om ermee af te rekenen.’ ‘Dat wat mij is overkomen kan iedere verpleegkundige gebeuren. Ik wil dat verpleegkundigen zich dat goed realiseren.’ Nursing noteert de vijf lessen van Lucia de Berk.

Reacties

Lucia kreeg, naast een staande ovatie na afloop, veel reacties en vragen. Ook op Twitter en Facebook kwamen complimenten voor haar moed, en harten onder de riem binnen. Verpleegkundige Inge Schouten twitterde bijvoorbeeld: ‘Lucia de Berk op Nursing Experience, nu al de held van de dag!’ Ook werden Lucia en Alexia Hageman, hoofdredacteur van Nursing, geïnterviewd door SBS6 Hart van Nederland. Bekijk hier het item in Hart van Nederland.

3 REACTIES

  1. Paul Smits is niet de enige die zijn verontschuldigingen zouden moeten aanbieden. Minstens vier belangrijke medisch specialisten hebben aan politie en aan rechters onwaarheden verteld over hun behandeling van hun eigen patiënten … patienten die zogenaamd vermoord zijn geweest, maar die feitelijk overleden door opeenstapeling van fouten van hun medisch behandelaars, *ondanks* de uitmuntende zorg van de verplegers. Cruciale ‘feiten’ zijn verdraaid overgekomen. In het bijonder, de gebruikelijke medische foutjes, verwarringen, onvoldoende bekende medische dossiers, chaotische organisatie… is allemaal verzwegen.
    Allemaal te lezen in het rapport van prof. Meulenbelt aan het hof in Arnhem.

  2. Lees alle reacties
  3. Heb daar toch een beetje dubbel gevoel bij, nu een staande ovatie maar 10 jaar gelden geen enkele ondersteuning …
    Zelfs nu krijgt bij ons een leidinggevende een bloemetje vanwege een conflict met een (ex)collega of biedt het hoofd de familie die een collega met de dood bedreigd dagelijks een gesprek met koffie aan ..
    Het zou ons sieren indien wij als beroepsgroep eisen dat Paul Smits, ziekenhuis directeur en aangever van moord, die zelfs na de uitspraak dat er helemaal geen moorden zijn gepleegd, keihard voor de camera verteld, zonder een spier te vertrekken dat hij het zo weer zou doen. Die man moet voor het leven geroyeerd worden, niet voor Lucia of uit wraking, maar om te laten zien dat wij serieus genomen dienen te worden, met ons valt niet te lachen …

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.