Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Stagiair regelmatig ingezet als vaste kracht

Tweederde van de studenten (67 procent) die stage hebben gelopen in een verpleeghuis of verzorgingshuis zijn ingezet als vast personeelslid. In ruim 80 procent van de gevallen gebeurde dit met regelmaat.

Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, onder 600 MBO-studenten in de zorg.

Circa tweehonderd studenten hebben wel eens handelingen uitgevoerd op de stage- of leerwerkplek waarvoor ze niet bevoegd waren. Het gaat hierbij om het uitdelen van medicijnen tot aan medische handelingen als wondverzorging en het geven van spuiten. ‘Vaak heb ik medicijnen uitgedeeld en prikken moeten zetten terwijl dat op school nog niet aan bod was gekomen. Ik had niet het idee dat ik kwam om iets te leren. Ik werd gedwongen handelingen uit te voeren die ik maar voor 50 procent beheerste,’ aldus een studente.

Hoge werkdruk
Ook komt het volgens de studenten vaak voor dat ze alleen verantwoording moesten dragen over een groot aantal cliënten. In EenVandaag vertelt een leerling dat ze ’s nachts alleen de verantwoording droeg voor dertig dementerende bewoners. Zeven op de tien (69 procent) studenten die stage hebben gelopen in een verpleeghuis of verzorgingshuis heeft zelf ervaren dat er handen tekort waren aan het bed. De werkdruk beoordeelt 59 procent als te hoog. De werkomstandigheden in verpleeghuizen zijn volgens studenten slechter dan in verzorgingshuizen. 

Onderzoek
TopX is het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 22 maart en 11 april 2011, deden 600 studenten mee, verspreid door het hele land. Ze volgden een van de vier MBO-opleidingen waarmee je later in de ouderenzorg terecht kan: Helpende Zorg&Welzijn, Zorghulp, Verzorgende IG of Verpleegkunde. Vanavond (dinsdag) is de uitzending over dit onderwerp te zien om 18.15 uur op Nederland 1.

Lees ook op Nursing.nl:
‘Verpleegkundige moet tijd vrijmaken voor stagiair’
Verpleegkundigen: stagiaires begeleiden verhoogt werkdruk

Eenvandaag
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

19 REACTIES

 1. Ik werk als BOL stagaire onbetaald 1dag per week(in eigen tijd dus)op een somatiek-verpleeghuisafdeling.Mijn begeleider eist dat ik tegen het einde van mijn studie(dus bij de uitstroomopdrachten) alle taken en verantwoordelijkheden draag net als de zorgcoördinator.

 2. Lees alle reacties
 3. ik volg mijn opleiding tot verpleegkundige op curaçao en ik heb bij verschillende instelling stage gelopen. Als toekomstig verpleegkundige denk ik dat als je bevoegd en bekwaam ben, dan kun je het doen maar als je niet bevoegd en bekwaam ben niet doen want je zet de cliënten in gevaar. Als je een handeling doen moet je verantwoordelijke dragen.

 4. Het gebeurt neit alleen in verzorgingshuis of verpleeghuizen maar je ziet het ook steed meer in ziekenhuizen.
  Steeds mee ziekenhuizen gaan over op het principe leer-afdeling. dus (veel) stagiaires die het werk doen en enkele gediplomeerde om alles in de gaten te houden / in goede banen te leiden.
  Dit is natuurlijk financieel erg aantrekkelijk omdat stagiaires goedkoop zijn.
  Aan de ene kant leren zijn veel en leren ze ook zelfstandigheid, maar aan de andere kant wordt je als vaste kracht gezien. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een dag vrij. dat moet echt geruild worden, net zoals dat geld voor een gediplomeerde. in de zomer zie je dan ook dat het vaste personeel met de handen in het haar zit omdat er weinig personeel is en geen stagiaires.
  Tijdens het werk hoefde je dan geen dingen te doen waar je niet bevoegd voor bent, maar je voelde wel de druk dat ze liever hadden dat je het zelf deed.
  Je voelt je dan ook gebruikt als stagiaire.
  Maar voor het vaste team is het ook niet alles. als stagaires het werk doen verlies je het overzicht en naar mijn mening gaat kwaliteit achteruit. Wat je als jaren geleerd hebt in je zorg naar patiënten dat moeten de stagiaries nog leren.
  hierdoor is er dus de kans dat dingen over het hoofd worden gezien of niet goed wordt behandeld.
  Ik ben voor het werken/leren systeem / duale systeem, maar ik denk dat door de leerafdelingen het net doorslaat.
  martijn

 5. @ Carolien;
  – Overtallig (vaak ook boventallig) genoemd is een te breed begrip daar kun je niets mee.
  – Natuurlijk is een leerling afhankelijk van goede beoordelingen om te kunnen slagen. Hoe had je dat anders gedacht?
  – Leerlingen die nu niet mondig durven te zijn omdat ze bang zijn voor een slechte beoordeling durven dat waarschijnlijk ook niet als ze gediplomeerd zijn. Ook dan wordt je op allerlei manieren bekeken en beoordeeld.

 6. Gelukkig werk ik bij een thuiszorg organisatie die het in ons gebied wel voor elkaar heeft, er is een goed begeleid leerteam van de HBO-V en er zijn “losse” stagiaires van andere opleidingen. Zij werken alleen onder begeleidingen of krijgen een stukje route waarbij de begeleider in de buurt is en alles van te voren besproken en geregeld heeft.

 7. Ik volg de opleiding tot verpleegkundige en werkt daarnaast als oproepkracht bij beschermd wonen. Bij mijn eerste stage in de VGZ werd alles goed geregeld. Ik mocht geen medicatie uitdelen (wel nadat het gecontroleerd werd door een collega) en moest bewezen dat ik in alle handelingen bekwaam was voordat ik alleen die handelingen mocht uitvoeren.
  Bij mijn werk in beschermd wonen moet vaak ALLEEN staan en de verantwoordelijkheid dragen voor 10 dementerende bewoners waarvan ik soms niet eens weet welke zorg ze nodig hebben. Natuurlijk staat dit allemaal in hun zorgdossier maar ik nauwelijks de tijd om dit in te lezen.
  Eerste dag moest ik alleen staan met slechts een stagiare als extra hulp. Tijdens de overdracht werd er niet eens aan mij verteld dat als je ondiplomeerde ben mag je geen medicatie uitdelen. Je moet een verpleegkundige van een andere afdeling bellen. Die stagiare, die daar al 1 jaar stage had gelopen wist het ook niet. Ik vond het heel vreemd dat die ouderen hun medicatie niet kreeg tijdens/na het eten. Ik heb gelukkig uit eigen iniatief een verpleegkundige van een andere afdeling gebeld om te vragen wat er aan de hand was…als ik dit niet gezegd had, hadden die mensen hun medicatie niet gekregen!

 8. Ik volg zelf de opleiding tot verpleegkundige. Tijdens mijn tweede stage was er ook sprake van zo’n situatie. De pieper werd mij overhandigd, en daarbij werd gezegd wij(vast personeel) hebben nu TVO (tijd voor onszelf), als er iets is kun je terecht bij de verantwoordelijken van de andere gangen. Bij toeval waren dat deze dag een andere stagiaire en een oproepkracht….lekker verantwoord, of niet soms?

 9. En een stagiaire inzetten als vaste kracht betekent dat je aan de zorgverzekeraar een bedrag berekent (op basis van ZZP) van een gediplomeerd/bevoegd verpleegkundige/verzorgende en een stagiaire alleen een stagevergoeding hoeft te betalen. Bingo voor de zorgverlener. Gebeurt dat ook niet met AIO’s in ziekenhuizen?

 10. Helaas gebeurd het meer en meer. Ik ben als verpleegkundige in de thuiszorg werkzaam en het gebeurd vaak dat ik bij de GSM-dienst gebeld wordt door cursisten, stagiaires die gepland staan voor handelingen die zij niet mogen verrichten. Gelukkig bellen ze dan nog om dit te overleggen. Een enkeling had dit bijna zelf wel gedaan om maar door te kunnen met het werk.
  Een belangrijke tip voor de cursisten en stagiaires: doe nooit handelingen waarvan je weet dat je ze nog niet kunt. De verantwoording ligt bij jezelf. Ook mijn gediplomeerde collega’s maken dit mee en komen voor de keuze te staan. DOE HET NIET ALS JE HET NIET KUNT.
  Laat je nooit overhalen om de handeling wel te doen. Je staat echt in je recht om het te laten en door een collega te laten doen die het wel kan.
  Echt, dit zul je altijd blijven houden maar een ding is zeker, met de huidige onderbezetting wordt iedereen ingezet waar maar mogelijk is.
  Houd je voet stijf en overleg alvorens je handelt.
  Heel veel sukses aan alle stagiaires en collega’s.

 11. Ellen,
  wat te doen als de opleiding niet reageerd bij het bericht dat de BOL leerlingen met regelmaat niet overtallig op de dienstlijst staat?
  Dat de BOL leerlingen in het C.A.O niet beschermd is en daardoor de bond deze groep niet kan beschermen? Dat de leerling afhankelijk is van goede beoordelingen om te kunnen slagen voor de opleiding?
  Dat leerlingen niet mondig durven en kunnen zijn door de afhankelijkheid van beoordelingen?

 12. Niks nieuws. Ook in de ziekenhuizen komt het voor. Bij een bezetting onder niveau wordt regelmatig het excuus “maar de leerlingen hebben cursus” gebruikt. In principe zou een afdeling zonder leerlingen ook op formatie moeten zijn…
  Bij ons wordt er dan wel weer op toegezien dat leerlingen geen dingen mogen/moeten doen waar ze op dat moment nog niet aan toe zijn.
  Ik vind het wel apart dat dit nu pas op nursing.nl genoemd wordt. Het is al jaren een bekend probleem.

 13. Ik ben stagebegeleider en ik kom het gelukkig niet tegen, ik denk dat er tijdens de kennismaking heel duidelijke afspraken gemaakt moeten worden.Het BPV zegt heel duidelijk wat er gevraagd kan worden van de stagiaire en die kan ook met de begeleiding contact opnemen als er zaken niet kloppen.En hoezo is de stagiaire niet mondig genoeg om te zeggen dat ze niet bevoegd is, onbekwaam is toch onbevoegd?Je maakt je toch strafbaar als je onbevoegd handelt.Je bent toch zelf verantwoordelijk voor de aanname van een opdracht?Ik wil de schuld niet helemaal schuiven op de vaste krachten, die zien toch niet direct wie stagiaire is en wie niet? Ontwerp dan een speld waaraan dat zichtbaar is of een naamplaatje.Alleen maar muppen achteraf helpt ook niet.
  Als de stagebegleiding weet dat er op de afdelingen niet voldoende begeleiding is of dat er onverantwoord gewerkt wordt, dan kan ze daar toch gaan praten of die stagiaire daar toch ook weg gaan halen.

 14. Het komt inderdaad voor dat stagiares in de personeelsbezetting volledig mee worden gerekend,ik werk zelf in een PG huis en zie het gebeuren. MAAR de vaste medewerksters zien erop toe dat stagiares beslist geen verantwoordelijke taken toegewezen krijgen of alleen achter blijven zonder begeleiding. De verantwoording voor alle handelingen ligt ten alle tijden bij de vaste medewerkster.
  Mijn vraag aan Jose is: Wat heb je toen gedaan, heb je dit zomaar geaccepteerd? Leerlingen verpleegkunde zijn in de regel niet onmondig.

 15. tja dat komt regelmatig voor, werk zelf al enigentijd in de zorg. en ja hoor de dienstlijst is zo krap, valt er een uit zoor ziekte heb je een flink probleem, vaak word er dan een van vrije dagen terug geroepen of gaat onder lichte dwang werkt men op het schuldgevoel of gaat men zelf zover dat men spreekt over werkopdracht. tja is dit niet voorhanden of men wil niet zover gaan opdat ze al zo vaak een beroep hebben gedaan op het vaste personeel.kan het wel eens zo zijn dat dat leerlingen zowel bol als bbl deze taak over moeten nemen onder het mom je kunt altijd terug vallen op de verantwoordelijke van dienst. het zijn dan de goeie leerlingen. wat daaronder verstaan word is niet duidelijk je zal er maar voorstaan

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.