Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties26

‘Stagiaires met hoofddoek vaak geweigerd’

Vlaamse studenten verpleegkunde van allochtone afkomst hebben moeite met het vinden van een stage. Vooral meisjes met een hoofddoek krijgen te maken met die bijzondere vorm van discriminatie.
'Stagiaires met hoofddoek vaak geweigerd'

Verpleegkunde-student Layla bijvoorbeeld verstuurde al 24 sollicitatiebrieven, maar kreeg telkens het antwoord: ‘Geen stageplek.’ Layla doorloopt momenteel de tweede module van de opleiding verpleegkunde, maar wordt geblokkeerd omdat ze geen stageplek vindt in een ziekenhuis. ‘Ze schreven er zelfs letterlijk bij dat werken met een hoofddoek niet kan in een ziekenhuis. Aan de telefoon bevestigden ze me dat dit ‘nu eenmaal niet hygiënisch is,’ vertelt Layla in de Vlaamse krant De Morgen. Ook voor het vinden van haar eerste stageplek ondervond Leyla grote problemen. Telkens weer werd verwezen naar de hoofddoek.

Aanpassing van het stage systeem
Het Centrum voor Gelijke Kansen spreekt van een ‘ernstig probleem voor de gelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt’. Directeur Jozef De Witte bepleit zelfs een aanpassing van het stagesysteem, waarbij de scholen voortaan zelf de stageplaatsen zouden verdelen onder de bedrijven waarmee ze een akkoord hebben. Getuigenissen zoals die van Leyla zijn geen uitzondering, bevestigt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Cijfers over het fenomeen zijn niet beschikbaar, maar De Witte heeft het over meerdere meldingen.

Convenant tegen discriminatie
De Witte neemt de problematiek zo ernstig dat hij zelfs een alternatief voor het huidige stageprobleem voorstelt. Nu bieden kandidaat-stagiairs zich aan bij bedrijven die een akkoord met de school hebben, maar toch individuele stagiairs kunnen weigeren. De Witte wil dat scholen en bedrijven een convenant afsluiten, waarbij de bedrijven beloven niet te discrimineren. Voortaan moet het dan wel de school zijn die de stagiairs aan de bedrijven toewijst.

Verpleegkundigen en hoofddoekjes
Ook tijdens haar studie hoort Leyla regelmatig opmerkingen dat verpleegkundigen geen hoofddoek horen te dragen. Als Leyla geen stageplek vindt, kan ze onmogelijk haar diploma verpleegkunde behalen.

De Morgen
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
‘Zorg schreeuwt om Turks en Marokkaans personeel’
V&VN: ‘Boerka verstoort communicatie’

Oproepje
Studenten van allochtone afkomst gezocht

Abonneren
Behoefte aan meer achtergronden over je vak? Abonneer je op Nursing!

26 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. ik vind dat je zelf mag kiezen of je een hoofddoek wilt dragen of niet.
  moslimas verpleegkundigen kunnen wel een witte hoofddoek dragen met het uniform
  ik vind dat dat veel hygienischer is dan zonder een hoofddoekje of een soort kapje maar ja
  het is je eigen keus. ik wil zelf een verpleegkundige worden met een hoofddoekje ik hoop dat ik dat kan doen inchallah. ik wil jullie laten weten dat ik nog maar een brugklasser ben van 13 jaar oud
  ik hoop dat het me gaat lukken. (inchallah)

 3. @Leeuwenhoek
  “Hierdoor zie je ook dat de patientenpopulatie ‘gekleurd’is. Heel prettig voor de patienten om soms met gelijksprekende en gelijkgestemde verpleegkundigen in aanraking te komen. Maakt het verstaan en begrijpen van deze patienten een stuk aangenamer.”
  Maar als ik als blanke man in het bed ernaast lig en het ook fijn vind om met gelijkgestemde verpleegkundigen in aanraking te komen, dan ben ik volgens de huidige politieke correcte normen en waarden een rascist. Kunt u dat verschil in perceptie eens uitleggen??
  “Een hoofddoek zou geen probleem moeten zijn in de communicatie.”
  Kunt u aangeven of dat ook geld voor verpleegkundigen die graag een swastika dragen?? Ook dat belemmert immers de communicatie niet!

 4. waar maken de tegenstanders zich druk om.
  Over 20 jaar of korter mogen de Nederlanders naar de Commissie Gelijke Behandeling om te strijden om in gewone kleren te mogen lopen want dan worden zij gediscrimineerd en lopen de meeste vrouwen met een hoofddoek. Men heeft niet gezien, met alle tolerantie, dat het paard van Troje is binnengehaald. En nog steeds ziet men het niet. En er komen nog vele paarden binnen………

 5. Het dragen van een hoofddoek heeft bij moslim dames niets met hygiene te maken maar met hun geloofsovertuiging.Als verpleegkundige moet je je neutraal opstellen.Je bent je werk(verplegen)aan het uitvoeren in een instelling die jou doorvoor de kans geeft.Je geloof uitdragen hoort daar niet thuis.De kapjes die wij,in ieder geval ik,vroeger draagden waren inderdaad ivm hygiene en een symbool dat je in de verpleging werkzaam was.

 6. als coordinator van een stagebureau hebben wij studenten die vanwege geloofsovertuiging een hoofddoek dragen. Geen probleem.
  IN het restaurant zie je tijdens de pauze ook het OK personeel in geheel groen outfit inclusief groen hoofddeksel hun lunch verorberen.
  Wij kennen drie locaties, waarvan 1 gelokaliseerd in een buurt met veel burgers met niet-nederlandse achtergrond. Hierdoor zie je ook dat de patientenpopulatie ‘gekleurd’is. Heel prettig voor de patienten om soms met gelijksprekende en gelijkgestemde verpleegkundigen in aanraking te komen. Maakt het verstaan en begrijpen van deze patienten een stuk aangenamer. Dus voor het ziekenhuis een winst!
  Een hoofddoek zou geen probleem moeten zijn in de communicatie. Indien het gehele gezicht is afgedekt, meen ik dat dit anders is.
  De student verpleegkunde is bij ons gewenst!
  vriendelijke groeten
  R.Leeuwenhoek
  coordinator bureau verpleegkundige opleidingen

 7. Het gaat niet om hygiene. Het gaat om verpleegkundige attitute!!! Je moet open en zelfverzekerd zijn bij de patienten en met een hoofddoek ben je je iedere geval helfde van je hoofd bedekt. In je pasport moet je ook je hele gezicht,oor en haren laten zien.

 8. Ik werk met twee gigantische kanjes van collega die een hoofddoek dragen (utrechts ziekenhuis. Kunnen alles en ze doen alles en onze patienten zijn erg blij met hun. Kunnen ze eindelijk zien dat hun dochters ook kansen krijgen.Ik vind het een aanwinst en een verrijking. Het is een diepe armoede om alleen maar met eensgezinde te werken, diversiteit doet leven.
  Ik leer door hun dagelijks nieuwe dingen. daar kan je toch geen nee op zeggen ?
  trouwens de heilig maagd maria draagt ook een hoofddoek ? Doen we toch ook niet moeilijk om ?Hou op met dat gezeur en ontmoet elkaar.

 9. Het is wel opvallend dat de moslimdames direct naar de commissie gelijke behandeling rennen als wij hun uitzonderingen niet accepteren.Andersom onze normale gang van zaken accepteren en aanpassen is vaker niet bespreekbaar en er ontstaat al gauw een drammerige sfeer, die met de zaak niets meer te maken heeft maar meer lijkt op “de zin doordrijven” De dames verschuilen zich dan achter de Koran, die ik dan toch beter blijk te kennen. Ik accepteer in mijn lessen al dat uitzonderlijke gedoe niet.We lopen niet naakt, vragen niets onbehoorlijks en wie zich niet aan kan passen mag dat gewoon laten . In een setting met alleen dames moet het geen problemen opleveren om zonder hoofddoek te werken b.v. alleen al bloeddruk meten is mét hoofddoek een gehannes.Het wekt irritatie en het houdt op.Wie zich niet aan kan passen en geen deel van het geheel kan zijn, mag van mij naar huis gaan.

 10. Als docent van een HBO-V vind ik het weigeren van een stagiaire om een hoofddoek onacceptabel. Ik zou met de stageplaats in gesprek gaan, wanneer ze volhouden: de stageplaats schrappen en een procedure aanspannen. Vierkant achter de student te gaan staan in elk geval. Eén van mijn studenten heeft eens aangeboden om een witte hoofddoek te gaan dragen om zich aan te passen. Vond iedereen een prima compromis. In elk geval is een hoofddoek hygienischer dan geen hoofddoek. Laat dat helder zijn!

 11. Ik vind het belachelijk dat hier serieus over wordt gediscussieerd!
  We wonen in Nederland! Moeten wij eens proberen om onze wil door te voeren in een ander land! Krijg je niet klaar hoor!
  Gewoon aanpassen aan de Nederlandse cultuur en anders wordt je verpleegkundige in een land waar dat wel gebruikelijk is.

 12. waar gaat het om: je haar niet mogen laten zien? Zet dan een OK muts op want anders gaat het er toch alleen om dat je demonstratief je geloof wilt uitdragen.
  Met een OK muts op kijkt niemand naar je en zeker wordt niemand er opgewonden van lijkt me dus een prima alternatief!

 13. als ik patient zou zijn, zowel in ziekenhuis als verzorgingshuis, zou ik mij thuis willen voelen. helemaal als oudere.Rood, bruin,geel, zwart of blond; man of vrouw; homo of lesbienne, het maakt niets uit. Maar wel werken vlgs. de Nederlandse tradities en protocollen zonder beperkingen zoals: “ik mag geen man wassen of alleen een vrouw mag mij behandelen, zoals mijn geloof mij het gebiedt” en geen hand mogen geven en niet op hoeven te staan voor een rechter. Want dat is de volgende stap en daar is nu al soms sprake van. Zelfs een tramchauffeur mag geen kruis meer dragen terwijl vroeger best wel veel tramchauffeurs een kruis om hun nek hadden. En zo kunnen we nog lang doorgaan.Nu ben ik zelf gekleurd maar mijn generatie en voorgaande generaties hebben zich tientallen jaren geheel aangepast aan de Ned. tradities etc. en ik vind dat nu ook zo moet zijn.

 14. Vroeger moesten we kapjes op, nonnen en andere religieuze met kappen,dat was heel gewoon,er werd nooit wat van gezegt,en vonden dat heel gewoon wel is het belangrijk om de hygiëne in de gaten te houden dat is in de gezondheidzorg een must,lange mouwen,nee,

 15. Aan Layla en haar traditiegenoten:
  Geen korte broeken en minirokjes, geen religieuzen in habijt, geen ringen en sieraden en geen nagellak, geen wapperende kleding, geen sjaals om je hals en dus ook niet om je hoofd. Het zijn de regels, je bent bezig met je werk. Binnen het ziekenhuis ben je gewoon een medewerkster van die instelling en alle regels zijn voor iedereen hetzelfde. Maak je religieuze keuzes in je vrije tijd; het lijkt me lastig en slecht voor je haar al die doeken en banden, maar van mij mag je, het is je eigen interpretatie van vrijheid. Helaas, als collega gelden voor jou de zelfde regels als voor mij en alle andere medewerkers. De meeste regels zijn gebaseerd op de bescherming van de patiënt. Maak er maar plaats voor binnen je tradities in plaats van altijd te mopperen. Misschien kunnen jullie de rijen sluiten en je niet laten dwingen om telkens af te wijken van wat hier noodzaak en gangbaar is. Wat is er nu zo geweldig aan als iedereen je geloof af kan lezen aan je kleding, geloven doe je met de binnenkant toch? De rest is regelgeving vanuit een andere dimensie en in je werk doet dat niet ter zake. Wanneer gaan jullie nu eens een beetje rebelleren tegen al die onhandige tradities? Het leidt er alleen maar toe dat je nu zonder stage plaats zit en we hebben je hard nodig. Ik vind je niet zielig, eerder onhandig!

 16. In principe moet een hoofddoek gewoon kunnen natuurlijk, maar het is natuurlijk wel een zeer opzichtige uiting van religieuze voorkeur en dat kan intimiderend werken, zowel bij patienten als collega’s. Mocht de studie echt zo belangrijk zijn, doe dan die hoofddoek af. Allah begrijpt dat heus…

 17. Besmetting is natuurlijk een onzinreden. Iedere dag een schone doek net als je uniform; is schoner dan een vette ongewassen bos haar. De reden is dat we gewoon willen dat moslima zich aanpassen aan onze gewoontes en dat we er van balen dat wij ons in Nederland steeds moeten aanpassen aan die van hen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.