Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Start onderzoek gezondheid verpleegkundigen

Deze maand start een groot onderzoek naar de mogelijke relaties tussen het beroep en de gezondheid van 200.000 verpleegkundigen en voormalig verpleegkundigen.
voeten

De Nightingale Studie wordt uitgevoerd door het NKI-AVL in Amsterdam in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht.

 

Onduidelijkheid

Aanleiding voor het onderzoek is de onduidelijkheid over de invloed van beroepsmatige blootstellingen op de gezondheid van verpleegkundigen. Er zal onder meer gekeken worden naar nachtwerk, het in aanraking komen met medicijnen (zoals cytostatica) en het werken met bepaalde apparatuur (zoals MRI of röntgenapparatuur). Ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen zullen worden bestudeerd.

 

Nachtwerk

‘Het is op dit moment niet duidelijk of nachtwerk de kans op borstkanker vergroot,’ licht onderzoeker en projectcoördinator dr. Anouk Pijpe (NKI-AVL) toe, ‘dierproeven laten zien dat een verstoord dag-nachtritme het risico op borstkanker kan verhogen, maar of dat ook voor mensen geldt is onduidelijk. Er is nog weinig goed onderzoek. Vaak worden registraties van werk- en ziektegegevens met elkaar gekoppeld zonder de mensen zelf te benaderen. Er wordt dan geen rekening gehouden met andere beroepsmatige blootstellingen en leefgewoonten, zoals alcoholgebruik en lichaamsbeweging. Met de Nightingale Studie proberen we dit te ondervangen door die factoren ook in kaart te brengen.’

 

Uitnodiging

Via het BIG-register worden eind deze maand alle 200.000 BIG-geregistreerde verpleegkundigen tussen de 18 en 65 jaar aangeschreven. Aan hen wordt gevraagd een deelnemersverklaring en een vragenlijst op internet in te vullen. Het maakt niet uit of iemand wel of niet werkt als verpleegkundige, of wel of niet ziek is. Iedereen die uitgenodigd wordt komt in aanmerking en iedere deelnemer is even waardevol. Hoe meer vrouwen de toegestuurde vragenlijst invullen, hoe eerder er duidelijkheid zal komen over de veiligheid van het werken als verpleegkundige. Als er verhoogde risico’s ten gevolge van bepaalde blootstellingen blijken te zijn, dan zou dat kunnen leiden tot veranderingen in de werkomstandigheden, terwijl veel ongerustheid zou worden weggenomen als dat niet zo is.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing / V&VN

Bron

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.