Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Statisticus onderzoekt zaak Lucia

Eén op de negen verpleegkundigen zou - bij gelijke omstandigheden en in hetzelfde tijdsbestek - evenveel sterfgevallen meemaken als Lucia de B. indertijd.
Statisticus onderzoekt zaak Lucia

 

Dat blijkt uit een onderzoek van Richard Gill, hoogleraar in de mathematische statistiek en voorzitter van de Vereniging Voor Statistiek.

Opvallend
Waarom zitten de Nederlandse gevangenissen dan niet vol verpleegkundigen? “De zaak Lucia de B. heeft een statistische, een psychologische en een medische kant”, zegt Gill. “Als Lucia niet zo’n opvallende persoon was geweest, zou misschien niemand iets hebben opgemerkt. Dan zou er geen zaak zijn geweest, en was de media er helemaal niet op gedoken.”

Samenwerking
Gill baseert zijn conclusie op statistisch onderzoek. Maar er zijn op een verpleegafdeling veel factoren die het werkproces beïnvloeden, zoals de regelmaat van (nacht)diensten en het personeelsbeleid van ziekenhuizen. De statisticus wil zijn theorie daarom toetsen aan de hand van praktisch onderzoek. Daarvoor zoekt hij samenwerking met verpleegkundigen. Hij wil in contact komen met onderzoekers op het gebied van verpleegkunde, om een (internationaal) multidisciplinair projectteam te vormen. Daarnaast verzamelt hij zo veel mogelijk praktijkverhalen van verpleegkundigen.

Zie ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.