Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer ouderen kampen met overgewicht

Ouderen worden steeds dikker. Bij ruim 14 % is zelfs sprake van ernstig overgewicht. Met de groei van het aantal ouderen neemt dit probleem nog eens extra toe.
Steeds meer ouderen kampen met overgewicht

De ouderen met overgewicht hebben meer problemen met bijvoorbeeld mobiliteit, hebben vaker depressieve klachten of suikerziekte en zijn meer afhankelijk van anderen. Dat concludeert professor dr. ir. Marjolein Visser die vandaag promoveert aan de Vrije Universiteit. Volgens haar onderzoek heeft momenteel 56,9% van de 65-plussers in Nederland last van overgewicht. Dit komt neer op 1,3 miljoen mensen. Bij 14,4% van de ouderen (0,3 miljoen) is zelfs sprake van ernstig overgewicht ofwel obesitas. Uit onderzoek van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (Lasa) van VU/VUmc blijkt dat de jonge ouderen van nu vaker obesitas hebben vergeleken met 10 jaar geleden. Bij mannen is dat percentage zelfs verdubbeld. Door de toenemende vergrijzing komen er in de toekomst nog meer ouderen met obesitas . Volgens Marjolein Visser is er veel te weinig aandacht voor dit probleem.

Verpleeghuis
Omdat overgewicht bij ouderen niet direct levensbedreigend is, wordt het ook niet als een serieus probleem gezien. Terwijl uit onderzoek blijkt dat ouderen met obesitas meer kans hebben op mobiliteitsbeperkingen, pijn tijdens dagelijkse activiteiten, incontinentie, depressieve symptomen en opname in een verpleeghuis. Overgewicht heeft zo een lagere kwaliteit van leven tot gevolg. Visser vond in haar onderzoek ook dat overgewicht bij ouderen nog weinig in de huisartspraktijk wordt besproken. Slechts bij 1 op de 10 ouderen met ernstig overgewicht die het afgelopen jaar bij de huisarts kwamen, nam de huisarts zelf het initiatief om het gewicht te bespreken. Bij de jonge ouderen was dat percentage nog lager, terwijl juist daar vroege signalering en tijdige behandeling de vervelende consequenties van obesitas op oudere leeftijd kunnen helpen voorkomen.

Resultaten
Uit onderzoek blijkt ook dat ouderen zelf met overgewicht worstelen. Visser stelt dat de meerderheid beseft dat hij of zij overgewicht heeft en slechts 8% is tevreden met het gewicht. Tweederde van de ouderen met overgewicht let op het gewicht en probeert niet aan te komen of probeert af te vallen, ook de 75-plussers. Slechts 10% van de ouderen die probeert af te vallen, wordt professioneel begeleid door bijvoorbeeld een diëtist. 40% van de ouderen kiest voor een combinatie van veranderingen in het voedingspatroon en meer lichaamsbeweging. Juist deze combinatie is van groot belang om bij ouderen het verlies aan botdichtheid en spiermassa bij het afvallen te beperken. Meer begeleiding en advies lijkt hier dus zeer nodig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.