Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer ouderen op Spoedeisende Hulp

Er komen structureel meer ouderen naar de spoedeisendehulpposten in de Nederlandse ziekenhuizen.
Doordat ouderen steeds langer thuis wonen
Doordat ouderen steeds langer thuis wonen

Tweederde van de SEH’s merkt dat zich meer mensen van boven de 75 melden, blijkt uit onderzoek van de NOS. Bijna een op de vijf posten spreekt van een sterke stijging. Oorzaken zijn de vergrijzing, maar ook het zorgbeleid van de regering, aldus een kwart van de SEH’s. Doordat ouderen steeds langer thuis wonen, stijgt het risico op persoonlijke ongelukken. Het toenemende aantal 75-plussers bij de spoedeisende hulp doet zich voor in het hele land. In het Amsterdamse AMC bijvoorbeeld is het aantal ouderen op de SEH sinds 2012 gestegen met ruim 15 procent. De toename op alle zeven Amsterdamse SEH’s samen is 10 procent. Maar ook in ziekenhuizen in kleinere gemeenten zien de spoedeisendehulpposten steeds meer ouderen. In het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zijn in 2014 en 2015 10 procent meer 75-plussers gekomen en in het Tjongerschans-ziekenhuis in Heerenveen 15 procent.

Toename door langer thuis wonen

De NOS heeft alle negentig SEH’s in Nederland gevraagd of er in 2015 sprake is van een toename van het aantal oudere patiënten op de SEH ten opzichte van vorig jaar en de jaren daarvoor.  En zo ja, of het om een structurele toename gaat of om incidentele pieken. Ook is gevraagd naar mogelijke oorzaken van een eventuele toename. 71 SEH’s beantwoordden de vragen, de andere 19 reageerden niet. Ook op de SEH’s van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en Zwijndrecht is sprake van een duidelijke en structurele toename van het aantal ouderen. De SEH-artsen van het ziekenhuis zijn ervan overtuigd dat die groei mede het gevolg is van de grote beleidswijzigingen in de langdurige zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.