Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stimulatie enkel helpt bij aandrangincontinentie

Zenuwstimulatie vanuit de enkel kan een oplossing zijn voor incontinentieproblemen. Deze stimulatie beïnvloedt foute signalen vanuit de blaas en na een aantal behandelingen behoort aandrangincontinentie tot het verleden.

Dat blijkt uit het onderzoek van de Arnhemse uroloog Michael van Balken, waarop hij morgen promoveert bij VU medisch centrum in Amsterdam.

Ingrijpende operatie
Aandrangsincontinentie komt neer op Vaak kleine beetjes moeten plassen of een plotselinge onhoudbare aandrang urine te verliezen. Tot voor kort kon men dit alleen met medicijnen behandelen. Als dat geen of te weinig resultaat had, bleef enkel ingrijpende chirurgie over.

Elektrische pulsen
Nu is een alternatief voorhanden: stimulatie van de enkelzenuw. Zo worden foute signalen vanuit de blaas gunstig beïnvloed. Michael van Balken deed onderzoek naar het gebruik van de enkelzenuw bij deze problemen. Hij bracht een naaldje aan dat via de enkel elektrische pulsen afgaf, in twaalf wekelijkse behandelingen van een half uur. Daarna werd, bij voldoende resultaat, overgegaan op minder frequente onderhoudstherapie.

Hardnekkig
Zelfs bij zeer hardnekkige aandrangproblemen geeft enkelzenuwstimulatie goede resultaten. Bij circa tweederde van de patiënten nemen de klachten af met meer dan 50%.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.