Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stimuleren zelfzorg helpt bij acceptatie stoma’

Des te actiever je bent als verpleegkundige in de begeleiding van een patiënt die net een stoma heeft gekregen, des te sneller de patiënt zijn stoma accepteert.
'Stimuleren zelfzorg helpt bij acceptatie stoma'

Dat zeggen stomaverpleegkundigen Thea Bremer en Iris Mast in de nieuwste Nursing. Zij waren nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe richtlijn Stomazorg voor verpleegkundigen en verzorgenden. Deze wordt vandaag gepresenteerd tijdens het Najaarssymposium voor Stomaverpleegkundigen van V&VN.

Acceptatie van de stoma
In de nieuwe richtlijn is veel aandacht besteed aan de acceptatie van de stoma, en het stimuleren van zelfzorg, simpelweg omdat het zo belangrijk is:  ‘Wees je er tijdens de dagelijkse zorg van bewust dat het voor een patiënt een ingrijpende verandering is dat de ontlasting of urine uit zijn buik komt, in een zakje,’ aldus Thea Bremer. Dat klinkt als een open deur, maar: ‘We zijn zelf zoveel gewend, je bent niet meer zo snel onder de indruk. Voor ons is ontlasting een doodnormale zaak. Maar een stomadrager met lekkage heeft er zelf vreselijk veel moeite mee en herinnert zich later nog precies hoe vaak dat voorgevallen is.’ Geef stapsgewijs begeleiding en informatie in het tempo dat afgestemd is op de stomadrager. In het artikel in Nursing november vertelt ze er meer over.

Nieuwe richtlijn stomazorg
De nieuwe richtlijn Stomazorg beschrijft het proces dat een patiënt volgt wanneer hij een stoma gaat krijgen: preoperatieve, klinische en postoperatieve zorg. Want ook al ligt het grootste deel van de zorg in handen van een stomaverpleegkundige, de richtlijn is er ook voor algemeen verpleegkundigen in het ziekenhuis of in de thuiszorg. Stomaverpleegkundige Iris Mast: ‘Simpel gezegd was de richtlijn nodig om eenduidige stomazorg te kunnen geven, waar je ook werkt, bij iedere patiënt die een stoma krijgt. Sommige (bekende) aanbevelingen lijken misschien open deuren, maar zijn in deze richtlijn wetenschappelijk onderbouwd. Het handelen gaat dus niet meer vanuit best practice, maar is evidence based.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.