Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stress maakt ‘een beetje dom’

'Stress maakt stupide', kopt Noorderlicht, de wetenschapssite van de VPRO. Uit nieuw onderzoek bij ratten blijkt dat stress het vermogen om te kiezen sterk nadelig beïnvloedt.
Stress maakt 'een beetje dom'

Lauren Jones en Jeansok Kim van de Universiteit van Washington kwamen erachter dat ratten na een serie stroomschokken flinke problemen kregen met het maken van een simpele keuze. Zelfs drie dagen na de stress waren de gevolgen nog duidelijk merkbaar.

Stress

Voordat de ratten werden blootgesteld aan stress waren ze getraind in een 8-vormig doolhof. Ze werden in het midden van de 8 neergezet. Vanaf die plek konden ze een helft naar keuze inlopen. In beide helften was een gelijke beloning te vinden. De ratten waren hier snel achter en liepen zo’n 40 rondjes door beide helften in een half uur.

Vervolgens werden de ratten blootgesteld aan stress: ze kregen stroomschokken toegediend via de staart. Ook hadden de onderzoekers een beloningssysteem van water bedacht. Hiervoor moesten ze de ratten eerst zo dorstig laten worden, dat een paar druppels al een beloning waren.

Leergedrag

De dag na het stress-uur werden de ratten weer in het doolhof gezet. Maar nu was er in één helft drie keer zoveel water te krijgen als in de andere. De controlegroep van stressloze ratten had dit snel door en liep na drie dagen gemiddeld 35 van de 40 keer naar de grootste beloning.

De gestresste beesten hadden het een stuk moeilijker met deze simpele keuze. Na drie dagen gingen ze maar 23 van de 40 keer naar de grotere hoeveelheid water. Ook na zes dagen waren ze nog niet op het niveau van hun ontspannen soortgenoten. Stress heeft dus flinke invloed op het leergedrag van de rat.

Muscimol

Er was ook nog een derde groep ratten. Deze kreeg een stof, muscimol, die de amandelkern in de hersenen uitschakelt. In deze kern uiten emoties als angst en stress zich. Bij mensen is bekend dat psychopaten een zeer passieve amandelkern hebben.

Deze ‘uitknop’ bleek erg goed te werken. De ratten hadden geen last van de gevolgen van stress en gedroegen zich alsof ze de staartschokken nooit gehad hadden.

Noorderlicht

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.