Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Help student verpleegkunde kiezen voor de wijk’

Door het creëren van voldoende goede stageplekken en een goede begeleiding door wijkverpleegkundigen, moeten studenten hbo-verpleegkunde enthousiast worden gemaakt voor de ouderen- en thuiszorg.
wijkverpleegkundige en cliënt

Dat zeggen Actiz en beroepsvereniging V&VN. Voor studiejaar 2013- 2014 zijn 6116 studenten hbo verpleegkunde aangemeld. Een stijging van bijna 40 procent in het aantal aanmeldingen. ‘Van deze groep moet 80 procent in 2017 aan de slag gaan in de zorg,’ zegt Helma Zijlstra, directeur van V&VN. ‘Daarvan moet 1 op de 5 geslaagden kiezen voor de zorg in de buurt. ‘Studenten aarzelen echter in de keuze voor de uitstroomrichting ouderenzorg en wijkverpleging.

‘Zorg voor stageplaatsen!’

Daarom werken V&VN en Actiz aan een plan om meer hoger opgeleide verpleegkundigen in ouderenzorg (langdurige zorg) en wijkverpleging te krijgen. Zij houden op hun website een warm pleidooi voor het creëren van voldoende goede stageplekken en een goede begeleiding door wijkverpleegkundigen. Aad Koster, directeur ActiZ: ‘Voor onze leden is het bieden van stageplaatsen een prima mogelijkheid om in de (toekomstige) behoefte aan hoger opgeleide verpleegkundigen te voorzien. Zo bind je studenten aan je.’

Deze week startten in Nederland bijna 1700 studenten méér met de opleiding hbo-verpleegkunde dan vorig jaar. Nursing sprak met Caroline van Mierlo, voorzitter van het Landelijk Opleidingsoverleg Verpleegkunde (LOOV) en directeur van de opleiding verpleegkunde van de HAN. Lees het interview hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.