Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Studenten enthousiast over minor psychogeriatrie

Lector psychogeriatrie Bère Miesen van de Haagse Hogeschool zegt ‘zeer tevreden’ te zijn met het aantal aanmeldingen voor de minor Psychogeriatrie, die vanaf september ook voor studenten verpleegkunde beschikbaar is.

De hogeschool maakte in april bekend vanaf september te starten met de minor Psychogeriatrie en is daarmee de eerste in Nederland die een dergelijk lespakket aanbiedt. Vorige week werd de nieuwe opleiding officieel gepresenteerd.

Tekortkoming
De nieuwe minor is vanaf september dit jaar toegankelijk voor studenten van de opleiding verpleegkunde en de sociale professies. Met de nieuwe minor wil het lectoraat Psychogeriatrie van de hogeschool het gebrek aan een opleiding voor het werken met mensen met dementie en hun naasten in Nederland wegnemen. Volgens Bère Miesen is het een ‘ernstige tekortkoming’ dat psychogeriatrie zowel in het hbo als in het mbo eerder nog niet als apart vak werd gegeven.

Uitdagend werk
Het merendeel van de geïnteresseerden is student Hbo-v.  De hogeschool rekent erop dat het aanvankelijk voorspelde aantal van veertig studenten in de eerste lichting zeker gehaald gaat worden. Dit is boven de verwachting van de lector, omdat: ‘Veel hbo-studenten eerder nauwelijks een carrière in de psychogeriatrie ambieerden.’ Volgens hem zijn er onder de studenten veel vooroordelen over werken met dementerenden. ‘Dit komt grotendeels door de ongunstige beeldvorming over de sector, die maatschappelijk in laag aanzien staat. Toch is het boeiend en uitdagend werk. Ik ben dan ook erg tevreden met het aantal aanmeldingen tot nu toe.’

De minor
De minor kan vanaf september gevolgd worden door studenten van de Opleiding tot Verpleegkundige, studenten van de Academie voor Sociale Professies en ervaren professionals in de psychogeriatrische zorgverlening vanaf mbo-niveau 4. In een later stadium zal een variant worden ontwikkeld voor studenten van mbo-niveau 2, 3 en 4. Er zijn ook plannen om een differentiatie Psychogeriatrie te ontwikkelen binnen een Master Zorg & Welzijn.

Vaardigheden
Studenten krijgen les in ziektebeelden maar leren ook over zaken als besefscontext, gehechtheid, psychotrauma, rouw en coping. Ook leren zij basisvaardigheden om met dementerenden in alle fasen van hun ziekte te communiceren.

Haagse Hogeschool
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb deze minor ook gevolgd. Goeie, duidelijke lessen over dementie zelf, de beleving van patiënten en familie en de omgang met de patiënt. Nu ben ik niet zo zeer geïnteresseerd in een carriere in de psychogeriatrie, maar deze kennis is ook handig om te hebben in andere sectoren. Want in zowel AGZ,MGZ of GGZ komt psychogeriatrie voor.
    Leuke minor, die je als je kan moet volgen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.