Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studentenhuis voor ouderen wint eenzaamheidsprijs

De Nationale Eenzaamheid Prijs 2015 gaat naar Stichting Thuis in Welzijn met het project Thuishuis.
Een bewoonster van het Thuishuis: 'Je hoeft elkaar niet continu te zien of te spreken
Een bewoonster van het Thuishuis: 'Je hoeft elkaar niet continu te zien of te spreken

De Nationale Eenzaamheid Prijs stond dit jaar in het teken van de woning en woonomgeving. De stichting Thuis in Welzijn gaat de gewonnen 5000 euro inzetten om een pilot voor het Thuishuisproject voor ouderen met dementie in Harmelen te realiseren.

Studentenhuis voor ouderen

Het Thuishuis is een soort studentenhuis voor 5 tot 7 alleenstaande ouderen die weinig geld te besteden hebben. De bewoners hebben allemaal een eigen appartement met woon-, slaap- en badkamer. Ze delen de keuken, woonkamer, tuin/terras wasmachine/droger en een logeerkamer en betalen maandelijks hun huur. De opzet van het Thuishuis is dat je elkaar makkelijk tegen het lijf loopt, maar je ook terug kan trekken. Daarnaast is er het Thuisbezoek, waar alleenstaande ouderen worden opgespoord in wijk en buurt om hen over de drempel te trekken om weer mee te doen met activiteiten in de buurt. Beide projecten worden ondersteund door vrijwilligers.

Janny, bewoonster van het Thuishuis Deurne: ‘Je hoeft elkaar niet continu te zien of te spreken, maar je bent nooit meer alleen. Je hoort lopen, je hoort stemmen, af en toe. Dat is voor mij feitelijk voldoende om me nooit meer eenzaam te voelen.’

Bij Humanitas hebben ze échte studenten laten wonen in het verpleeghuis, waardoor bijzondere vriendschappen ontstaan tussen jong en oud. Lees meer >>

De geestelijk vader van het Thuishuisproject is Jan Ruyten die oprichter is van de stichting Thuis in Welzijn. Zijn vader zei altijd: ‘Als ik later oud word dan vraag ik Piet bij mij te komen wonen want die kan goed schaken, ik vraag Harry want die kan lekker koken en Toos want die houdt van tuinieren.’ Jan zijn vader had een groot huis waar iedereen een eigen kamer zou krijgen en eigen luie stoel in de woonkamer om zo op een gezellige manier samen oud te worden. Dit idee is altijd blijven hangen bij Jan. Toen hij vervolgens veel eenzaamheid tegenkwam tijdens zijn (vrijwilligers)werk in de hospicezorg en het inloophuis voor mensen met kanker heeft hij het Thuishuis opgericht.

Er zijn steeds meer inspirerende initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Klik hier voor 8 ideeën tegen eenzaamheid >>

Stichting Thuis in Welzijn merkt dat het een hoge drempel is voor gemeenten en woningcorporaties om voor dit soort gezamenlijke woonvormen te kiezen terwijl het feitelijk eenvoudig te realiseren is. Ook blijkt uit onderzoek naar het maatschappelijke rendement van het Thuishuisproject dat het tegengaan van vereenzaming door mensen fysiek de mogelijkheid te bieden bij elkaar te wonen, nauwelijks eenvoudiger en doeltreffender kan worden vormgegeven.

Klik hier voor meer info over het Thuishuis
Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.