Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Studie verpleegkunde in trek bij Vlamingen

In Vlaanderen is de opleiding verpleegkunde zeer in trek. Het aantal inschrijvingen is in twintig jaar niet meer zo hoog geweest.
Studie verpleegkunde in trek bij Vlamingen

De cijfers komen van socioloog Jan Hertogen. Hij constateerde dat het aantal studenten op het hoge niveau ligt van 22 jaar geleden. Bovendien steeg het totaal aantal afgestudeerden vorig jaar met 11 procent.

Tekorten
Helaas staat tegenover de grotere instroom in het eerste jaar van de opleiding, een snelle uitstroom enkele jaren later. Veel studenten kiezen na de opleiding toch voor een andere carrière. Daardoor blijft ook de Vlaamse zorg kampen met enorme tekorten.

Zwaar beroep
Volgens de Vlaamse minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke kiezen veel jongeren vanwege de crisis voor een veiligere baan – zoals in de zorg. Maar het is een probleem de jongeren te behouden. ‘Het blijft tenslotte een zwaar beroep,’ zegt de minister in het Nieuwsblad.

Het Nieuwsblad
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

 1. Kiezen we voor jobzekerheid,verloning,technische 100% met als neveneffect zorg voor de mens, of voor de mens , waardoor vanzelfsprekend optimale kennis en techniek wordt nagestreefd, met liefst jobzekerheid en redelijke vergoeding? Klopt het, dat sommige ziekenhuizen of afdelingen er zijn, om de financiële en maatschappelijke status van enkelen te bevestigen, met als neveneffect het genezen van patiënten?

 2. Lees alle reacties
 3. Beste,
  De erg verdunde en wat mij vertreft lichtjes vervuilde informatie die jullie uit de Belgische pers hebben kunnen destilleren neemt weliswaar de hoofdboodschap over (aantal 1stejaars gestegen met +15% tot het hoogste niveau ooit) maar voegt er de gratuite en nergens gefundeerde uitspraak aan toe dat er een snelle uitstroom zou bestaan. Dat is volledig uit de lucht om het tekortdiscours voor de verpleegkundigen (kunstmatig) te onderhouden met als onderligged doel een hogere verdienste voor een specifieke groep te bekomen. In tegenstelling tot Nederland worden alle lonen en wedden in België en Vlaanderen nog collectief geregeld voor alle gezondheidssectoren. Dat zijn wij, als vakbondsconsulent, tien jaar geleden bij jullie komen ‘afkijken’ en toepassen, dus nog voor de deregulering en vermarkting van jullie gezondheidszorg en personele statuten, maar dat is een ander verhaal.
  Voor de volledig analyse en cijfers zoals door ons gepubliceerd: zie http://www.npdata.be/BuG/117-Verpleegkunde.
  En wat de vasthoudendheid van verpleegkundigen aan hun beroep betreft (de hoogte beroepsgetrouwheid van alle beroepen) kan men vaststellen dat het aantal personeelsleden in ziekenhuizen tussen 1997 en 2008 van 96.205 gestegen is tot 136.429, of een stijging met 41,81%, met inbegrip van alle benodigde verpleegkundigen. De omkadering van ziekenhuizen is in België in 2008 gegroeid tot 13 per 1000 inwoners (gemiddelde jobtime 81%). Hoeveel zijn er dat in Nederland, allicht hoger als we de OESO mogen/moeten geloven terwijl de gezondheidsproductie in de Belgische ziekenhuizen evenwel dubbel zo hoog ligt als in Nederland. Maar daar ging het hier natuurlijk ook niet over.
  Jan Hertogen, socioloog
  http://www.npdata.be
  info@npdata.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.