Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Supersnelrecht na geweld tegen verpleegkundige

Gewelddadig of agressief gedrag tegen mensen met een publieke taak, onder wie verpleegkundigen, moet volgens staatssecretaris Fred Teeven 'supersnel' worden bestraft.
Supersnelrecht na geweld tegen verpleegkundige

Dat stelde de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Daar gingen stemmen op om dit gedrag via supersnelrecht af te handelen.

Supersnelrecht bij agressie tegen verpleegkundigen
Supersnelrecht betekent dat daders binnen drie dagen voor de rechter komen. Daarnaast bestaat ook nog zoiets als ‘gewoon’ snelrecht, wat betekent dat de potentiële dader binnen zeventien dagen ter verantwoording geroepen. De Kamer en de bewindsman zijn het er volledig over eens dat agressie tegen mensen met een publieke taak, waar ook verpleegkundigen onder vallen, volstrekt onaanvaardbaar is. 

Complexe zaken
Zaken die meestal behandeld worden met het (super)snelrecht zijn openlijk geweld, vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie zoals politiemensen, ambulancepersoneel en overige verpleegkundigen, brandweer en treinpersoneel. ‘Omdat er tussen aanhouding en behandeling zo weinig tijd zit, moet het wel om zaken gaan die relatief eenvoudig te bewijzen zijn,’ staat te lezen op de website van het OM. Is de zaak complexer, dan wordt de zaak doorverwezen naar een ‘gewone’ rechter.

Maatschappij
De publieke taak is essentieel voor het functioneren van onze samenleving’, stelt Teeven in een bericht op Zorgvisie.nl. Bovendien is bij dergelijk geweld niet alleen de zorgverlener een slachtoffer, maar heeft het invloed op de volledige maatschappij. Het snelrecht functioneert volgens de staatssecretaris ‘op zich goed’, maar er moeten nog enkele gaten worden gedicht.

Hogere straffen bij geweld tegen verpleegkundigen
Vanaf dit jaar wordt geweld tegen mensen met een publieke 200 procent harder bestraft dan in reguliere geweldszaken. Die verhoging betekent dat de Officier van Justitie een drie keer hogere straf zal eisen als er agressie en/of geweld is gepleegd tegen bijvoorbeeld verpleegkundigen.

De Kamer stemt op 25 januari over de motie die bij dit debat is ingediend.

Zorgvisie 
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.