Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SURPASS checklist wint IGZ ZorgVeiligPrijs

De SURPASS checklist gisteren heeft de IGZ ZorgVeiligPrijs gewonnen. De door het AMC (Academisch Medisch Centrum Amsterdam) ontwikkelde checklist omvat het gehele operatieve proces waarin de patiënt van opname tot ontslag wordt gecontroleerd.

Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal maakte dat bekend op het jaarlijkse patiëntveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Operatie-checklist
In de SURPASS checklist zijn alle controles in kaart gebracht die moeten zijn uitgevoerd voor de operatie, tijdens en na de ingreep en voor het ontslag uit het ziekenhuis. Het AMC testte de lijst in zes ziekenhuizen en verzamelde gegevens over vierduizend patiënten. Voordat de lijst met honderd aandachtspunten werd ingevoerd, stierf 1,5 procent van de geopereerde patiënten, daarna 0,7 procent. Het aantal complicaties verminderde met eenderde. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the New England Journal of Medicine. In Nederland hebben vele ziekenhuizen inmiddels de SURPASS methodiek overgenomen.

Innovatief
De jury is van mening dat de checklist zowel wetenschappelijk als praktisch een goed opgezette innovatie is, waarvan het effect duidelijk is aangetoond. De jury noemt de SURPASS checklist weliswaar niet vreselijk nieuw en innovatief. Maar juist omdát het zo bedrieglijk eenvoudig is, is het zo goed, getuige de imposante wetenschappelijk bewezen resultaten. Het is een schoolvoorbeeld voor een goed opgezette, slimme en effectieve interventie om de patiëntveiligheid te vergroten.

ZorgVeiligPrijs
Met de IGZ ZorgVeiligPrijs wil de Inspectie positieve prestaties op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid belonen. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kunnen zorgaanbieders van elkaar leren. Zo kan de kwaliteit van de zorg verbeteren.

Bekijk de checklist onderaan dit bericht.

Lees ook Checklist helpt perioperatieve sterfte voorkomen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.