Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taalvaardigheid beïnvloedt gezondheid allochtonen

Goede taalvaardigheid is voor oudere immigranten van cruciaal belang om optimale zorg te kunnen krijgen. Taalvaardigheid verdient zelfs meer aandacht dan de mogelijke gezondheidsrisico's.

Dit stelt Semiha Denktas, die op woensdag 9 maart promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Denktas onderzocht de gezondheid en het zorggebruik van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en autochtone ouderen. Uit haar proefschrift ‘Gezondheid en zorggebruik van oudere immigranten in Nederland’ blijkt dat Antilliaanse en autochtone ouderen het gezondst zijn, en Marokkaanse ouderen het minst gezond.

De aanname dat allochtonen in het algemeen een slechtere gezondheid hebben, klopt volgens Denktas niet. 

 

Thuiszorg

Denktas ontdekte dat Nederlands spreken doorslaggevend is om specialistische zorg te krijgen: wie de taal niet beheerst, komt minder makkelijk bij een ziekenhuis of specialist terecht. Immigrantengroepen blijken bovengemiddeld gebruik te maken van huisartsenzorg, en nauwelijks van fysiotherapie en thuiszorg. Taalonderwijs zou de achterstand weg kunnen werken en betere toegang tot de zorg mogelijk maken.

 

Website

Denktas promoveert aan het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG) van de Erasmus Universiteit. Ga naar de website voor het persbericht.

Lees ook het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau over de gezondheid van allochtone ouderen.

 

Bron: Erasmus MC

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.