Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Talkpoeder helpt benauwde longkankerpatiënt

Talkpoeder is voor longkankerpatiënten een veilig middel om kortademigheid tegen te gaan.

Voorwaarde is wel dat de poederdeeltjes niet te klein zijn. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder ruim vijfhonderd patiënten. De hoofdonderzoeker is verbonden aan het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Ontsteking
Mensen met tumoruitzaaiingen in de longvliezen zijn vaak kortademig door vocht in de borstholte. Door talkpoeder te gebruiken ontstaat daar een ontstekingsreactie, waardoor de longvliezen verkleven met de borstkaswand. Zo is er geen ruimte meer voor vocht. Deze methode was al in gebruik, maar nooit als veilig aangetoond. Complicaties door het poeder komen niet voor als de poederdeeltjes groot genoeg zijn. Zijn ze te klein, dan kan de behandeling schadelijk zijn.

Goedkope stof
Volgens hoofdonderzoeker dr. Julius Janssen, longarts aan het Canisius-Wilhelmina, zijn wereldwijd duizenden mensen met longkanker gebaat bij het gebruik van de goedkope stof. De onderzoeksresultaten van zijn team worden morgen gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.